Dvije decenije emitovanja emisije "Most"

Emisija “Most”, kako kaže njen autor, predstavlja i svjedočanstvo o tome da su dijalog i tolerancija bili mogućni i u najtežim ratnim vremenima
2 komentar(a)
Omer Karabeg, Foto: Privatna arhiva
Omer Karabeg, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.04.2014. 12:37h

Emisija “Most” Radija Slobodna Evropa, čiji je autor Omer Karabeg, ove nedelje obilježava dvadesetu godišnjicu postojanja.

“Most” je pokrenut 1994. godine. Prva emisija emitovana je 24. aprila, kada su bile pokidane sve veze među ljudima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Cilj je bio da se provjeri da li se i pored rata i pored ubitačne propagande koja je širila mržnju, i pored satanizacije svega što nije naša nacija, naša vjera, naše pleme, može voditi dijalog. Pokazalo se da se može razgovarati čak i o najosjetljivijim temama o kojima nije postojao ni minimum saglasnosti i da na prostoru bivše Jugoslavije ima mnogo ljudi koji su spremni na dijalog”, kazao je za “Vijesti”, Omer Karabeg, autor emisije.

Emisija “Most”, kako kaže njen autor, predstavlja i svjedočanstvo o tome da su dijalog i tolerancija bili mogućni i u najtežim ratnim vremenima, da mržnja i ksenofobija nijesu prirodno stanje na ovim prostorima, kao što su tvrdili ideolozi rata.

“U “Mostu se vodio dijalog o posljedicima raspada bivše Jugoslavije, o sudbini Bosne i Hercegovine i Kosova, o prilikama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, o sličnostima i razlikama između država regiona, o mogućnosti uspostavljanja ratom pokidanih veza”, priča Karabeg.

Do sada je emitovano 800 emisija pod ovim naslovom, u kojima je učestovalo preko 1.500 ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije.

“To su bili opozicioni lideri, predstavnici vlasti, publicisti, pisci, glumci, sveštenici, naučni radnici. Moglo bi se reći da je kroz “Most” prošao najveći broj ličnosti koje su nešto značile i danas znače u regionu zapadnog Balkana”, kaže iskusni novinar.

Most je vrlo često bio poligon oštrog sučeljavanja predstavnika vlasti i opozicije u Crnoj Gori.

“Gotovo sve krupne teme crnogorskog političkog života bile su predmet polemika u Mostu. Most je pratio sve faze odnosa Srbije i Crne Gore, organizujući sučeljavanja između independista i unionista, kao i između srpskih i crnogorskih političara”, kaže on.

Od nastanka Mosta 1994. godine tekstove dijaloga prenosili su mnogi dnevnici i nedeljnici u regionu.

U Crnoj Gori Vijesti i Monitor; u Bosni i Hercegovini: Oslobođenje, Dani i Svijet; u Srbiji Danas i Vreme , na Kosovu Koha Ditore; u Hrvatskoj: Zarez, Novi list i Večernji list, i u Makedoniji Nova Makedonija.

U isti mirkofon ljuti neprijatelji

Dijalozi, koji su vođeni 'preko' “Mosta”, zapisani su u dvije knjige. Prvih sto emisija, nastalih u toku rata, objavljeni su 1998. godine pod naslovom “Most Dijaloga, razgovori ratu usprkos”.

Druga knjiga Mostova objavljena 2000. godine nosila je naslov “Dijalog na buretu baruta” i sadrži 50 srpsko-albanskih dijaloga vođenih u periodu 1994.-2000. godine.

Knjiga je objavljena na srpskom i na albanskom jeziku. Zato je za ovu emisiju Jug Grizelj - jedno od najznačajnijih priznanja u Srbiji za nezavisno novinarstvo.

Dobitnik je i nagrade "Dr Erhard Busek" za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Evropi koju dodjeljuje SEEMO - Medijska organizacija Jugoistočne Evrope.

Bonus video: