Šoć: Žao mi je što su neki u pravnom sistemu pristali da budu sluge političkih naredbi

"Molim građane i vjernike da ne nasijedaju na dezinformacije. Jedini koji su mjerodavni u crkvenom smislu da daju saopštenja i stavove crkve jeste naš mitropolit sa crkvenim tijelima i organima Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke", kazao je sveštenik Velibor Džomić
30962 pregleda 57 komentar(a)
Sa pres konferencije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa pres konferencije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.05.2020. 16:23h

Mjere donijete u cilju suzbijanja širenja koronavirusa pretvorene su u političke mjere i usmjerene su samo ka Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama SPC u Crnoj Gori, ocijenio je koordinator pravnog savjeta Mitropolije, sveštenik Velibor Džomić.

Pritvaranje episkopa Joanikija i sveštenika, kako je kazao, znači "stravičnu zloupotrebu prava" i poništavanja prava na slobodu vjeroispovijesti, i radi se o "čupanju jednog događaja radi medijske satanizacije i političke diskvalifikacije crkve".

"Prekršeno im je pravo na pretpostavku nevinosti, jer su unaprijed proglašeni krivim. To je narod prepoznao i odgovorio na nepravdu", kazao je Džomić na pres konferenciji u Parohijskom domu u Nikšiću.

Džomić je kazao da nisu došli da traže milost za Joanikija i sveštenike, već da ukažu na "nepravdu i bezakonje", te selektivnu primjenu prava koje je "dobilo svoj vrhunac u posljednja dva mjeseca".

"Molim građane i vjernike da ne nasijedaju na dezinformacije. Jedini koji su mjerodavni u crkvenom smislu da daju saopštenja i stavove crkve jeste naš mitropolit sa crkvenim tijelima i organima Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke. Sve druge informacije i tumačenja procesa, nemojte da prihvatate kao tačne i istinite. Jedino riječ koja dolazi od advokata odbrane jeste riječ vladike Joanikija", poručio je Džomić, apelujući da se ne nasijeda na provokacije i zloupotrebe sa bilo koje adrese.

Džomić
Džomić(Foto: Screenshot/Youtube)

On je poručio da bilo kakvo nasilje nije blagosloveno, kao i napadi na bilo koga, "ali ne možemo zbog jednog da svalimo odgovornost na hiljade časnih ljudi".

Džomić je kazao da su pripremili više dokaza kako je organizovana litija proteklih godina, te istakao da nije postojao plan da se litija organizuje ove godine i da se "niko ne bi krio ni pred Bogom niti Svetim Vasilijem."

"Zna se koliko je narod vezan za Svetog Vasilija Ostroškog. Ovo je bio jedan spontani narodni sabor i molitveni hod, koji je dozvoljen svakom pojedincu", rekao je Džomić.

On je podsjetio da su crkve i vjerske organizacije Ustavom Crne Gore slobodne u vršenju vjerskih obreda

"Ne može se jednom naredbom u ovakvoj situaciji, kada nije proglašeno vanredno stanje, suspendovati Ustav i međunarodne konvencije."

Na pitanje šta će biti odgovor MCP ako se odredi pritvor sveštenstvu, Džomić je rekao da se situacija odvija iz sata u sat i da je nezahvalnosti prognozirati.

Advokat Sava Kostić, jedan od branilaca osumnjičenih, rekao je da je poziv koji je uručen sveštenstvu i Joanikiju nije pravno valjan akt, jer je u njemu pisalo da se moraju javiti odmah, što, kako je kazao, ne poznaje nijedan zakon.

"Građanin je slobodan, i kada odradi sve ono što je potrebno, nema potrebe da se privodi, kao što je bilo u ovom slučaju. Službenik policije je insistirao da to mora da uradi, da ima naredbu, ne navodeći ko mu je dao tu naredbu, već da je to dobio od svojih pretpostavljenih. Pozivam ga da kaže ko je dao njemu takvu naredbu", rekao je Kostić.

Kostić na presu
Kostić na presu(Foto: Screenshot/Youtube)

Istakao je da su prilikom dolaska u CB Nikšić smješteni u prostoriju koja nije zadovoljavala uslove u skladu sa aktuelnim privremenim mjerama.

Podsjetio je da se 12. maja, na praznik Svetog Vasilija, na ulicama spontano okupio veliki broj građana, ali i ocijenio da je policija sigurno imala operativna saznanja da će do toga doći, jer se, kako je rekao, zna šta taj datum znači za Nikšićane.

Podsjetio je da su za vrijeme Vaskrsa policajci redovno bili prisutni na istoj lokaciji i preduzimale radnje, pa se, kako je kazao Kostić, postavlja pitanje zašto nisu tako postupali i 12. maja. "Zašto nadležno tužilaštvo nije procesuiralo i odgovorna lica iz CB Nikšić zbog toga što nisu preduzeli zakonom obavezne radnje", dodao je on.

Istakao je da se, u slučaju Joanikija i sveštenika, ne može ponoviti krivično djelo, jer su pritvoreni zbog praznika koji se obilježava konkretnog datuma, a "episkop ni sveštenici ne mogu vratiti vrijeme unazad."

"Ono što je za pritvorski osnov veoma bitno je da se primjenjuje na lica koja su ranije osuđivana", rekao je Kostić, podsjetivši da su oni svi ranije neosuđivani. "Mora se poštovati pretpostavka nevinosti koja je zagantovana Ustavnom, zakonom i međunarodnim konvencijama".

Kostić je kazao, povodom odbijanja žalbe advokata, da postupajući sudija za istragu "ne pravi razliku između osnova sumnje i osnovane sumnje."

On je poručio da ne postoje bića krivičnog djela koje se Joanikiju i sveštenicima stavlja na teret.

Advokatica Vera Mijanović kazala je da su Joanikije i sveštenici mogu biti saslušani po sat vremena u policiji i tužilaštvu, ali se to nije desilo.

"To je probudilo našu sumnju da se ovdje čeka neka instrukcija, i kod mene izazvalo sumnju da tužioci neće moći samostalno da odlučuju u ovim predmetima", rekla je Mijanović.

Mijanović na presu
Mijanović na presu(Foto: Screenshot/Youtube)

Danas su, kako je rekla, tražili da se izuzmu tužioci i starješina ODT-a Nikšiću zbog sumnje da su postupali selektivno.

Sveštenik Miodrag Todorović je rekao da je Joanikije na praznik Svetog Vasilija kazao da ove godine, zbog aktuelne epidemije, neće biti litije u Nikšiću, ali da se kasnije narod počeo okupljati i zadržao ispred hrama.

Todorović
Todorović(Foto: Screenshot/Youtube)

"Onda je došao naš visokopreosvećeni mitropolit i zar je bilo očekivati od mitropolita crnogorskog i vladike Joanikija da kažu tom narodu - izvinite, nismo odavde".

Sveštenstvo je, kako je rekao, povelo građane sa malog prostora ispred hrama i "taj se narod rasejao na dva kilometra".

"Pitam ove dušebrižnike zdravstvene - da li je veća opasnost prijetila u sabijenom prostoru ili na dva kilometra", kazao je Todorović.

Istakao je da je organizator litije Crkvena opština Nikšić i NVO Golijski sabor kulture.

"Ako treba tražiti organizatore onda smo to mi koji smo u tim odborima i tijelima. U tom tijelu nije vladika Joanikije i neki sveštenici koji su sad u kazamatima", rekao je Todorović.

Advokat Dragan Šoć, član pravnog savjeta MCP, rekao je da zadržavanje Joanikija i sveštenstva jedan u nizu dokaza sunovrata pravnog sistema u Crnoj Gori, ocijenivši da u našoj državi nema vladavine prava.

Šoć na presu
Šoć na presu(Foto: Screenshot/Youtube)

"Meni je kao pravniku veoma žao što su pojedini ljudi koji su dio pravnog sistema pristali da budu puke sluge političkih naredbi i koji su pristali da svoju profesiju i dignitet ponize i bace. Taj krst će oni morati sami da ponesu, imenom i prezimenom, i nijedno ime ne smije da bude neiskazano, ko god je prekršio zakletvu da će zakon sprovoditi savjesno i nepristrasno", poručio je Šoć.

On smatra da događaj treba pratiti i kao nastavak borbe koju, kako smatra, vlast vodi protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koju predstavljaju MCP i eparhije.

Šoć je predsjednika države Mila Đukanovića nazvao "poglavnikom", podsjetivši na izjavu lidera DPS-a da će stvoriti crkvu.

On je ocijenio da je epidemija iskorištena kao alibi da se izvrši dodatni pritisak na crkvu.

Šoć je kazao da je nastavljena politika koja zavađa Crnu Goru i koja je u funkciji izbora koji slijede kasnije ove godine.

Rekao je da Joanikije i sveštenici u narednih nekoliko sati moraju biti pušteni ili da im se odredi pritvor.

"Ako odredi pritvor, sudija je prekršio i zakon i odluke Vrhovnog i Ustavnog suda, i odluke Suda u Strazburu."

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ocijenio da su aktuelni događaji borba protiv Pravoslavne crkve.

"Pokušava da se uništi jedini organizam koji je sačuvao jedinstvo ovog naroda, kako god se ko deklarisao."

Amfilohije na presu
Amfilohije na presu(Foto: Screenshot/Youtube)

Amfilohije je ponovio da je on jedini krivac, a ne Joanikije.

Kazao je da se su se u Manastiru Ostrog pridržavali propisa, te kako vjeruje je na liturgiji bilo čak i do 10.000 ljudi, iako je zvanično rečeno da je bilo pet do šest hiljada ljudi.

"Ispoštovali smo sve što je traženo i u Ostrogu se nije dogodilo ništa drugačije nego u Nikšiću, to zna policija i vlast. Zato sam zapanjen da su te mjere primijenili samo na nikšićku litiju."

Kazao je da je sa Joanikijem razgovarao u Ostrogu u vezi litije u Nikšiću, te da je episkop predložio da ne bude litije, već samo moleban.

"Ja sam sa tim njegovim stavom došao u Nikšić na moleban, Joanikije je insistirao da bude kako su se dogovorili, a ja sam rekao - ne možemo tako da prezremo ovaj narod, niko njega nije sazvao ovdje, nema razloga da mi ne izađemo s ovim narodom. Ja sam glavni krivac, nije Joanikije niti sveštenici. Ako treba nekome da sude, neka sude meni", kazao je Amfilohije.

Kazao je da se narod "oslobodio straha".

Dodao je da će crkva koju "niko nije uništio" nastaviti svoj rad, bili Joanikije i sveštenici oslobođeni ili ne, ali od države zavisi da li će se ona "osloboditi od bratoubilačkog nasilja koje se pretvorilo u partijsko i ideološko."

Bonus video: