Džomić: Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori ne treba veća autonomija

On je, u intervjuu Tanjugu, ukazao da u Crnoj Gori, pored Mitropolije crnogorsko-primorske, postoje još tri kanonske eparhije
0 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.09.2011. 15:08h

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić izjavio je da Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori nije potrebna nikakva veća autonomija od ove koju sada ima.

Povodom medijskim navoda da se priprema autonomija Mitropolije crnogorsko-primorske i da će ona biti organizaciono samostalna u odnosu na Sabor Srpske pravoslavne crkve, Džomić je rekao da se u javnosti "nakon debakla i blamaže sa takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom često objavljuju informacije bez ikakve provjere".

On je, u intervjuu Tanjugu, ukazao da u Crnoj Gori, pored Mitropolije crnogorsko-primorske, postoje još tri kanonske eparhije - Budimljansko-Nikšićka, Zahumsko-Hercegovačka i Mileševska.

"Svaka eparhija, po kanonskom predanju i crkvenom ustavu, već ima svoju autonomiju. Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a tu ne mislim samo na vladike i sveštenike nego i na vjernike, nije potrebna nikakva veća autonomija od ove koju sada imaju", istakao je Džomić.

Neznaveni ljudi, kako je naveo, ne znaju da je, na primer, srpski patrijarh u Saboru SPC prvi među jednakima.

"Ne bi me čudilo da sjutra neko počne da zagovara teze da patrijarha treba reformisati u papu. Mi se bavimo ljudskim dušama i spasenjem i to je prvenstveni zadatak Crkve", kazao je Džomić.

Bonus video: