Džomiću odbijena žalba na odluku MUP-a

Džomić je kazao da će tražiti od ANB-a da mu dostavi dosije koji imaju o njemu, a od Upravnog suda zahtijevaće da se sa tog dokumenta skine oznaka "tajno"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 16:19h

Parohu podgoričkom Veliboru Džomiću odbijena je žalba na odluku MUP-a, koji mu ranije nije odobrio privremeni boravak u Crnoj Gori.

Džomić je za radio Antena M kazao da će tražiti od ANB-a da mu dostavi dosije koji imaju o njemu, a od Upravnog suda zahtijevaće da se sa tog dokumenta skine oznaka "tajno", kako bi javnost vidjela da on nije neprijatelj Crne Gore.

Paroh Velibor Džomić, koji je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske je kazao da će tražiti od ANB-a da mu dostavi dosije koji imaju o njemu. Ponavlja da nije neprijatelj Crne Gore te da je posrijedi "politička igra":

"Ko i kome može da objasni da se Crna Gora trese od izjava i tekstova jednog sveštenika i da je njima ugrožena"

Džomić će pred Upravnim sudom tražiti da sa dokumenta Agencije za nacionalnu bezbjednost bude skinuta oznaka "tajno".

"Ko i kome može da objasni da se Crna Gora trese od izjava i tekstova jednog sveštenika i da je njima ugrožena. U pravnom pogledu slučaj je sada izašao iz nadležnosti MUP-a Crne Gore. U zakonskom roku ću sa svojim advokatom Draganom Šoćem iskoristiti pravo da pred Upravnim sudom pokrenem spor a to znači da će sa famoznog dokumenta ANB morati da bude skinuta oznaka tajnosti i javnost će biti upoznata sa nedostojnim nepolikantskim ocjenama tog dokumenta", rekao je Džomić.

On spornim smatra to što je po njegovoj žalbi na odluku MUP-a odlučeno veoma brzo:

"Po mojoj žalbi je riješeno za manje od mjesec dok je za donošenje prvostepenog rješenja bilo potrebno skoro tri mjeseca iako je zakonom rok ograničen na 20 dana. Žalbe desetine drugih sveštenika i monaha u istom organu stoje neriješene i po dvije godinešto samo govori o nezakonitostima i anti crkvenim aktivnostima MUP-a kao i političkoj aktivnosti čitavog slučaja".

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Područna jedinica Podgorica, odbilo je početkom oktobra zahtjev paroha podgoričkog Velibora Džomića za odobrenje privremenog boravka u Crnoj Gori.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da postoje smetnje koje se odnose na nacionalnu bezbjednost, javni poredak ili javno zdravlje.

Načelnica Odjeljenja za upravne poslove crnogorskog MUP-a Ljiljana Dapčević saopštila je tada da se razlozi koji se tiču nacionalne bezbjednosti – ne obrazlažu.

Bonus video: