E-dnevnici: Dobro je da roditelji ne vide ocjene

"Svaki zaposleni u školama može evidentirati i izmijeniti samo ono što su njegova zakonska ovlašćenja", kazala je Gajević
768 pregleda 10 komentar(a)
E-dnevnik, E-dnevnici, Foto: Luka Zeković
E-dnevnik, E-dnevnici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.02.2013. 20:51h

Unos podataka o učeniku u elektronski dnevnik veoma je jednostavan jer su programi povezani sa centralnim registrom građana. Na osnovu jedinstvenog matičnog broja učenika, automatski se dobijaju svi osnovni podaci.

Elektronske dnevnike koriste sve škole u državi, 163 osnovne i 48 srednjih, ali njihovo korišćenje nije prošlo bez oprečnih mišljenja.

Portparolka Ministarstva prosvjete Vesna Gajević priznaje da se često može čuti mišljenje pojedinaca kako su uvođenjem elektronskih dnevnika ugrožena prava djece.

Na uvođenje elektronskih dnevnika nijesu svi profesori i nastavnici gledali blagonaklono

"Nedovoljna informisanost ljudi sa takvim stavom dovodi u zabludu javnost, a posebno učenike i njihove roditelje. Dakle, ocjene i ostale podatke o učenicima mogu vidjeti samo nastavnici koji im predaju, odjeljenski starješina i uprava škole”, kaže Gajević.

Ona napominje da je ista praksa bila i prije uvođenja elektronskih dnevnika, pa i danas nastavnik može vidjeti samo svoje ocjene, a ne i ocjene ostalih kolega.

“U suštini, svaki zaposleni u školama može evidentirati i izmijeniti samo ono što su njegova zakonska ovlašćenja", kazala je Gajević.

Ekonomska škola “Mirko Vešović” iz Podgorice jedna je od obrazovnih ustanova koja već neko vrijeme koristi e-dnevnike. Podaci koje unose u program, kako su kazali iz te škole, olakšavaju im prikupljanje statističkih podataka, ali i pisanje raznih izvještaja.

Direktor Branislav Đukić objasnio je da se u dnevnike unose svi podaci o učenicima, ocjene i vladanje i opravdani i neopravdani časovi. Roditelji, kao i u svim školama, nemaju pristup elektronskim dnevnicima.

“Ne znam da li je i dobra ideja da elektronski dnevnici budu dostupni roditeljima, jer je mnogo bolje kada roditelj dođe i porazgovara sa profesorom o rezultatima njegovog djeteta”, ocijenio je on.

“Aplikacija je ista za svaku obrazovno-vaspitnu ustanovu do nivoa fakulteta"

Na uvođenje elektronskih dnevnika nijesu svi profesori i nastavnici gledali blagonaklono. Đukić kaže da probleme imaju samo na početku godine dok se ne unesu svi podaci o učenicima. Iz Ministarstva su potvrdili da je uvođenje novog sistema upisivanja ocjena i ostalih podataka naišao na manji otpor.

"Razlozi su objektivne prirode - nivo informatičke pismenosti, kao i strah od novina koji se vremenom prevazilazi”, rekla je Gajević.

Iz Ministarstva, ipak, ističu da je stvar krenula nabolje nakon obuka koje su prošli svi zaposleni u upravama, kao i nastavnici.

“Detaljno su se upoznali sa programom i uvidjeli da nema prepreka za njihovo korišćenje. Programi su u potpunosti urađeni za crnogorski obrazovni sistem, na crnogorskom su jeziku, tako da ne postoji ni jezička barijera koja bi predstavljala problem ", objasnila je Gajević i dodala da svaka škola ima svog ICT koordinatora.

Iz Ministarstva su pojasnili da elektronski dnevnici funkcionišu preko skupa programa koji se zove MEIS i koji služi za evidentiranje podataka. Program je pušten u rad krajem 2011. godine i na početku ga je koristilo nekoliko crnogorskih srednjih škola.

"Unošenje podataka o učeniku u dnevnik veoma je jednostavno, jer su programi povezani sa centralnim registrom građana"

“Aplikacija je ista za svaku obrazovno-vaspitnu ustanovu do nivoa fakulteta - predškolske ustanove, osnovne, srednje i muzičke škole i resursnih centara”, kazala je portparolka tog resora Vesna Gajević.

Uvođenje MEIS-a omogućilo da se brzo i jednostavno utvrdi da li su se sva djeca koja su prema podacima trebalo da se upišu u osnovnu školu, stvarno i upisala. Kako je kazala Gajević, taj podatak je veoma važan za Ministarstvo prosvjete, kao i za lokalne organe jer je zakonom osnovno obrazovanje obavezno.

"Unošenje podataka o učeniku u dnevnik veoma je jednostavno, jer su programi povezani sa centralnim registrom građana, pa se na osnovu jedinstvenog matičnog broja učenika automatski dobijaju svi osnovni podaci koji se na njega odnose. Programom se objedinjava veliki broj izvještaja o uspjehu učenika za svaki klasifikacioni period, opštem uspjehu odjeljenja, izvještaj o izostancima i vladanju, prosječne ocjene po predmetima", kazala je Gajević.

Planirano je da se kroz program omogući i štampanje svjedočanstva iz tog sistema, jer je jedan od glavnih ciljeva uvođenja MEIS-a brži i jednostavniji rad administrativnih poslova.

Bonus video: