Easy Jet otvara sezonu na aerodromu u Tivtu

Najavili su da će prema tom primorskom gradu letjeti dva puta nedjeljno, sve do 16. oktobra i planiraju da u tom periodu prevezu oko 19.000 putnika
64 pregleda 7 komentar(a)
Easy Jet(novine)
Easy Jet(novine)
Ažurirano: 27.03.2016. 07:03h

Slijetanjem prvog aviona Easy Jet, u nedjelju ujutro zvanično započinje ljetnja turistička sezona na tivatskom aerodromu.

Britanska niskobudžetna avio kompanija time će otvoriti liniju Mačester - Tivat. Najavili su da će prema tom primorskom gradu letjeti dva puta nedjeljno, sve do 16. oktobra i planiraju da u tom periodu prevezu oko 19.000 putnika.

Od 16. juna Easy Jet počeće i saobraćaj i na liniji London - Tivat, na kojoj se do sredine oktobra predviđa promet od oko 15.000 putnika.

Iz poslovodstva preduzeća Aerodromi Crne Gore (ACG), saopštili su da očekuju da će aerodrom Tivat ove godine zabilježiti promet od najmanje 912.000 putnika, što je oko dva odsto više nego lani.

Prošle je godine tivatska vazdušna luka imala promet od 895.006 putnika, tako da bi se u 2016. godini mogao postaviti novi godišnji rekord i prevazići do sada najbolji rezultat iz 2014. godine, koja je okončana sa transferisanih 910.533 putnika.

Lani su na pistu pored Tivatskog zaliva sletjela ukupno 5.433 aviona, što je tri odsto više nego 2014, a Crna Gora je preko aerodroma Tivat bila povezana sa 40 evropskih destinacija.

„Na osnovu najava prevoznika i turoperatora, očekujemo da do kraja 2016. promet na aerodromu Tivat bude oko 912.000 putnika. Imamo najave brojnih kompanija da su zainteresovane da tokom predstojeće ljetnje sezone saobraćaju ka Crnoj Gori. Iz svih 30 kompanija iz 17 država koje su letjele ka Tivtu prošle sezone, nam je potvrđeno da će to činiti i u 2016. godini”, kazala je „Vijestima“ portparolka ACG Milica Babić.

Od 20. aprila redovnu sedmičnu liniju na relaciji Tel Aviv - Tivat, uvešće i izraelska aviokompanija IsAir Airlines, a o uspostavljanju saobraćaja sa Tivtom tokom ljetnjih mjeseci, pregovara se sa još nekoliko novih stranih kompanija, poput francuskog XL Airwaysa i ruskih Azur Aira i Metrojeta...

Očekuje se da će ovog ljeta u špicu sezone, broj dnevnih rotacija na aerodromu Tivat biti značajno preko 40 u najopterećenijim danima u sedmici...

Iz ACG nisu komentarisali može li se rad aerodroma Tivat već ovog ljeta produžiti na period poslije zalaska sunca, korišćenjenjem novih metoda - PBN instrumentalne navigacije i vođenja aviona noću i u uslovima smanjenje vidljivosti, istakavši da je to pitanje za Kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore krajem prošle godine uspješno je u praksi testirala vođenje aviona do aerodroma Tivat konceptom navigacije PBN, konstatujući da je signal novog satelitskog sistema Egnos u Crnoj Gori, a koji značajno povećava preciznost satelitskih sistema za globalno pozicioniranje, dovoljno dobar da se PBN konceptom, navodi aviosaobraćaj i na našim aerodromima.

Bonus video: