Ekološka inspekcija u Zeti: Kazne za one koji ne uklone mreže

U zetskom selu Bijelo Polje, na samo pola hektara, reporteri “Vijesti” u utorak su zatekli čak 25 uginulih ptica, uglavnom zaštićenih vrsta
164 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 19:18h

Predstavnici gradske opštine Golubovci apelovali su u srijedu na poljoprivredne proizvođače da do kraja nedjelje uklone ribolovne mreže za hvatanje ptica sa svojih imanja.

Ekološka inspekcija, kako je saopšteno, od sljedeće nedjelje kontrolisaće da li su mreže uklonjene i kažnjavati one koji to ne učine, u skladu sa Zakonom o zaštiti zaštićenih vrsta.

U saopštenju iz te opštine ocjenjuje se da te mreže ne štite poljoprivredne usjeve od svraka i vrana, “već uzrokuju štetne posljedice, hvatajući zaštićene vrste ptica, koje su bitna karika u razvoju poljoprivredne proizvodnje”.

U zetskom selu Bijelo Polje, na samo pola hektara, reporteri “Vijesti” u utorak su zatekli čak 25 uginulih ptica, uglavnom zaštićenih vrsta.

Tim povodom su u Golubovcima boravili predstavnik Zavoda za zaštitu prirode Darko Saveljić, glavni ekološki inspektor Vesna Zarubica i ekološki inspektor Bosiljka Vojičić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

“Nakon razmatranja problema, izašlo se na lice mjesta gdje je konstatovano da poljoprivrednike treba upoznati sa činjenicom da su ribolovne mreže koje postavljaju za zaštitu od svraka i vrana nenamjenske, te da u ostvarenju tog cilja nijesu efikasne, već kontraproduktivne, s obzirom na to da njima bivaju ulovljene ptice koje uništavaju insekte i glodare, odnosno štetočine u biljnoj proizvodnji. U pitanju su vrste žune, djetlići, sove, prepelice i druge koje se smatraju saveznicima u poljoprivredi”, piše u saopštenju.

Dodaje se da će od naredne sezone biti organizovano i savjetovanje u vezi sa zaštitom poljoprivrednih kultura od štetnog uticaja pojedinih vrsta ptica.

Osim toga, Lovačko društvo će pred početak poljoprivredne sezone organizovati sanitarni odstrel štetočina.

Galerija

Bonus video: