Ekološko društvo Boke i matica Boke: Požari u Novom nijesu slučajnost

„Za sada su požari ugašeni – ali je ostala golet, pustoš, garež. S jeseni će kiše oprati kamen, a trebaće decenije da se omladi niža makija"
98 pregleda 0 komentar(a)
Luštica požar, Foto: Slavica Kosić
Luštica požar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.08.2017. 14:04h

Iz Ekološkog društva Boke Kotorske i Matice Boke sumnaju da požari u hercegnovskoj opštini nijesu „slučajan događaj proizveden nemarom pojedinaca, ili piromana, kakvih svakako ima na našem području, već isplanirane aktivnosti koje u biti imaju stvaranje preduslova za neke nove mega investicije, koje ne bi mogle da budu ostvarene u postojećim, realnim uslovima“.

„Požar 15. jula, krenuo je u ataru Rosa, u šumovitom dijelu iznad Potkopa, koji pripada tzv. području „Nordstara“, koji uključuje tvrđave Gornja i Donja Kabala, a gdje je planirana izgradnja hotelskih kompleksa visoke kategorije. Požar je krenuo u noćnim satima kada je duvao jak vjetar. Danas su procjene vremenskih uslova toliko dobre da je paljenje odabrano u najpovoljnijem mogućem periodu. Vjetar je rasplamsavao vatru da su plameni jezici lizali u nebo visine preko 20 metara. Opožareno područje iznad Rosa je više od 100.000 m2“, navodi se u saopštenju Ekoiloškogh društva i Matice Boke.

„Sumnja da sve ovo nije uzrokovano samo visokim temepraturama, nego su vremenske, klimatske prilike iskorištene za nastajanje i razvijanje požara, kao opravdanje, jeste povezujući planove za razvoj Luštice. U PPPN Obalno područje, koji je uzet za postulat Prostornog plana Opštine Herceg Novi, čija izrada je u toku, jasno je da je cilj da se velike slobodne površine (Jaz, Buljarica ili Luštica) izuzmu iz ruku privatnih vlasnika i pretvore u površine velikih resorta i/ili sa golf igralištima“, navodi se u saopštenju.

„Na javnoj raspravi u Herceg Novom za PPPNMD javio se potencijalni investitor zainteresovan za uzimanje pod zakup (???) obale Luštice, na potezu od Rosa, Žaljica, Mirišta, Uvale Veslo i Dobre Luke sa Kočištem, sve do granice sa Opštinom Tivat , s vanjske strane Luštice, za izgradnju 6 golf igrališta i hotelima za turiste, sa nekoliko hiljada ležaja, gdje bi čitav taj obalni pojas dobio izgled turističke, urbane aglomeracije, bez dostupnosti domaćeg stanovništva, mještana. Po tome bi domaći mogli da prodaju ili ustupe svoje zemljište uz novčane naknade, a zauzvrat da ne mogu da grade sopstvene objekte na manje od 1000 metara, od obale i kompleksa. U tom kontekstu trebalo bi posmatrati Zakon o ekpoprijaciji koji ima nekoliko jasnih, ali za vlasnike zemljišta pogubnih članova, za rješavanje pitanja slučajeva velikih investitora sa susjednim parcelama vlasnika“.

Novi zakoni su osmišljeni da potpomognu izmjenu strukture obale, vlasničke strukture, baveći se samo i jedino krupnim kapitalom, tvrdi se u saopštenju koje je u ime Ekološkog društva Boke Kotorske i Matice Boke potpisla Olivera Doklestić.

Ona je ukazala i na ekološke posljedice od požara.

„Za sada su požari ugašeni – ali je ostala golet, pustoš, garež. S jeseni će kiše oprati kamen, a trebaće decenije da se omladi niža makija, za oprljene maslinjake i više, a za borove, ako ih neko ne bude sadio, stotine godina da vrate svoje pređašnje zajednice. Vatrogasci su nailazili na toksične i zapaljive materije na Luštici, zaostale od vojske. Do sada se niko nije ni poudio da im ukaže na potrebu medicinskog pregleda da se utvrdi šta su udisali, koliki je nivo toksičnosti opasnih i štetnih materija na Luštici. U nekoliko navrata je bilo eksplozija zaostale municije. Srećom, niko nije stradao“.

Bonus video: