Ekolozi pričali sa Pljevljacima: Najvažnije stati na kraj aerozagađenju

Predsjednik ED Ozon iz Nikšića Aleksandar Perović rekao je da „Pljevljaci moraju zajedno da rade na unapređenju kvaliteta života..."
175 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Jelena Jovanović
Sa događaja, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 11.06.2019. 11:22h

Ekološke nevladine organizacije Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšića, Sjeverna zemlja, Green Home i Centar za razvoj Durmitora, organizovali su danas na gradskom trgu 13 jul u Pljevljima “javno dešavanje” čiji je cilj upoznavanje građana o procesu pregovora o Poglavlju 27- životna sredine i klimatske promjene.

Aktivisti su građanima dijelili edukativne materijale i skupljali potpise za e-peticiju Sačuvajmo Sinjajevinu.

Predsjednik Ekološkog društva breznica Milorad Mitrović sirenom za uzbunjivanje simbolično je podsjetio da je u Pljevljma najvažnije stati na kraj aerozagađenju.

„Krajnje vrijeme da se na jedan ozbiljan način krene u rješavanje ekoloških problema. Decenijama se odlaže rješvanje tog problema dok se priodna bogatstva raubuju bez ikakvog plana i perspektive“, rekao je Mitrović.

Predsjednik ED Ozon iz Nikšića Aleksandar Perović rekao je da „Pljevljaci moraju zajedno da rade na unapređenju kvaliteta života i pobjede loše navike prije svega ono što im fali da bi koristili ekološki prihvatljivije vidove energije i da iskoriste one mehanizme učešća donošenja odluka“.

Kada bi znali koliko je unutrašnje zagađenje, što je predhodnih godina izostalo iz fokusa javnosti mnogi od nas bi prestali da koriste i ugalj i drva zbog sopstvenog zdravlja i zdravlja svoje djece. Problem aero zagađenja danas nije samo ekološki problem to je i kulturološki problem“, rekao je Perović.

U narednih pet mjeseci ove NVO organizovaće javna dešavanja u Podrgorici, Nikšiču, Žabljaku, Beranama, Rožaju i Ulcinju. G.M.

Bonus video: