Ekolozi se protive gradnji malih hidroelektrana na Bukovici

"Mi nismo nikakvi rušitelji i sigurno nam je veći interes razvoj našeg kraja nego bilo kog investitora, pa bilo kojoj porodici da pripada", poručio je mještanin Timara Miljan Bulatović
629 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

Ekološki pokret "Donja Bukovica" predao je predsjedniku opštine Šavnik, Mijomiru Vujačiću, inicijativu za izradu studije zaštite za područje rijeke Bukovice smatrajući da je to u interesu razvoja lokalne zajednice i zaštite prirodnih resursa.

Na pomenutoj rijeci planirana je gradnja dvije male hidroelektrane.

Kako je na konferenciji za novinare saopšteno Ekološki pokret podršku ima i mještana šavničkih sela koja gravitiraju rijeci, ali i nevladinih organizacija koje se bave ekologijom, a Bukovicu će, kako su poručili, braniti životima i neće dozvoliti da se "rijeka stavi u cijevi".

Predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) Miodrag Karadžić, kazao je da bi planirana izgradnja malih hidroelektrana bila "izuzetno pogubna".

Pozvao je nadležne institucije da još jednom preispitaju odluke o izdavanju dozvola za gradnju malih hidroeletrana jer one, kako je poručio, ne mogu ništa dobro donijeti samom kraju i eko sistemu rijeke Bukovice.

Milivoje Čupić iz Donje Bukovice je kazao, da je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, prije nekoliko dana izjavio da su rijeke i izvori prioriteti očuvanja svuda u svijetu, a ne samo kod nas, da je nestašica vode i da istu treba čuvati.

Čupić je podsjetio na značaj rijeke Bukovice i poručio investitorima da ne treba da zarad profita unište živi svijet Bukovice, kao i okolni eko sistem.

"Sva sela su se udružila. Govorim ispred svih sela drobnjačkog i uskočkog plemena do durmitora, da ne damo rijeku i nećemo je dati makar po cijenu života. Obradovala me izjava premijera Duška Markovića koji je prije mjesec rekao da se narod pita u Crnoj Gori, povodom onoga što se desilo u Baru, da će narod poslušati, pa se nadam i da će tako biti u našem slučaju", poručio je Čupić.

Miljan Bulatović iz sela Timar poručio je da će naći način ne da brane nego da odbrane rijeku.

"Nećemo birati sredstva, jer ako oni ne zašto bi mi birali. Mi nismo nikakvi rušitelji i sigurno nam je veći interes razvoj našeg kraja nego bilo kog investitora, pa bilo kojoj porodici da pripada. Sigurno ne može niko da voli naš kraj više od nas mještana. Čekaćemo da na inicijativu odgovore u zakonskom roku, a ako odgovor bude negativan mi imamo plan odbrane rijeke. Angažovaćemo nekog od pravnika da nam pomogne, a kada krenu sa mašinama idemo na mašine", poručio je Bulatović.

Kazao je da su mještani spremni fizički da brane Bukovicu i da pomoć traže od svih faktora, pa i političkih, jer, kako je kazao, "to nije politikanstvo, već je politički interes građana".

Bonus video: