Ekonomist kritikovao, sad hvali Crnu Goru

O reklamiranju u londonskom časopisu za 333.505 eura za “Vijesti” nijesu htjeli da govore u premijerovom kabinetu, kabinetu ministra finasija, kao ni u Agenciji za promociju stranih investicija
89 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2012. 08:14h

Vlada je krajem prošlog mjeseca povećala plaćanje za reklamu Crne Gore londonskom časopisu “The Economist” pa će umjesto 318.505 eura plaćati 333.505. eura.

Zvanično objašnjenje u zaključku Vlade za dodatnih 15.000 eura na račun reklamiranja je što je porasla vrijednost funte u odnosu na vrijednost eura.

Prva cijena je ugovorena krajem prošle godine, a nakon što je Ministarstvo finasija, na čijem je čelu Milorad Katnić, i Agencija za promociju stranih investicija, kojom rukovodi Petar Ivanović, obavijestila Vladu da će se tom reklamom koju su “ugovorili po povoljnijoj cijeni” pruvući strani investitori na važnim evropskim datumima.

O reklamiranju u londonskom časopisu za 333.505 eura za “Vijesti” nijesu htjeli da govore u premijerovom kabinetu, kabinetu ministra finasija, kao ni u Agenciji.

Da se isplati reklamiranje u tom časopisu Vlada je zaključila nakon što su Ministarstvo finansija i Agencija dostavile informaciju o čitanosti i broju posjeta elektronskom izdanju ovog časopisa.

“Monitor” kao primjer, između ostalog, navodi da je analitičko jezgro časopisa proljeća 2009. analiziralo Crnu Goru, pa tvrdi da je javna administracija slaba, da narušava demokratiju u praksi što je “ključni izazov”

Oni su obavijestili Vladu da je “bez sumnje, ovo časopis koji u najvećoj mjeri utiče na donosioce poslovnih odluka, ali i kreira percepciju o pojedinim procesima”.

Prema tom dokumentu, Katnić i Ivanović imali su u vidu “obilje događaja tokom 2012, od kojih su neki veoma važni za promociju Crne Gore kao zemlje, poput počinjanja pregovora sa EU, NATO samita, ratifikacije ugovora sa WTO.

A reklama je trebalo da poveća svijest o ekonomskoj situaciji u zemlji, predstavi potencijale za investicije, poboljša prepoznatljivost Crne Gore na međunarodnom planu, upozna tzv. ”informisane elite” sa dostignućima Crne Gore na ekonomskom planu...

Dopisom su obavijestili Vladu kako su vodili računa o budžetskim ograničenjima i ugovorili objavljivanje “četiri oglasa u pažljivo odabranim terminima”, u januaru tokom održavanja konferencija u Davosu, u februaru kada se održava NATO samit, početkom maja tokom konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i u septembaru tokom godišnjeg sastanaka Svjetske banke.

“Datumi su pažljivo odabrani i rezervisani po cijenama koji se odnose na 2011. godinu. Dobijen je dodatni popust od sedam odsto. To znači da je cijena za kampanju niža za oko 12,5 odsto u odnosu na cijene koje će važiti u 2012. godini”, navodi se u informaciji.

Nedjeljnik “Monitor” nedavno je objavio kako je “Economist” unazad dvije-tri godine lansirao članke koji „ne idu u prilog" crnogorskim vlastima. Otkad je došlo do zastoja tokom 2011. sa objavljivanjem tih negativnih tekstova, kada se pregovoralo o marketinškom dilu sa Lukšićevom vladom, nije se pojavio nijedan slične sadržine.

“Sada će 'The Economist' objaviti komplet pi-ar medaljona o našim prilikama, iako je do skoro tvrdio da je Crna Gora 'uništena korupcijom ili nečim još gorim'”, naveo je nedjeljnik.

“Monitor” kao primjer, između ostalog, navodi da je analitičko jezgro časopisa proljeća 2009. analiziralo Crnu Goru, pa tvrdi da je javna administracija slaba, da narušava demokratiju u praksi što je “ključni izazov”.

Markiran je “visok nivo korupcije i uticaja oganizovanog kriminala”, da “(dugo)vječna vlast”, kako je napisano, nalikuje “hibridnim režimima”, i da je tek nešto bolja od korumpiranih standarda u Africi i Aziji, i da DPS “vlada sistemom političke patronaže”.

Galerija

Bonus video: