Ekonomski fakultet da riješi dilemu "plagijata"

"Do sada nismo uspjeli nigdje naći cjeloviti magistarski rad Mice Kozlik, a dijelovi na koje se referiše da su plagijat od nje u Bečićevom radu nedostaju u verziji njenog rada koja je dostupna u djelimičnoj verziji na internetu," rekla je Mira Popović (CGO)
88 pregleda 46 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2018. 05:23h

Centar za građansko obrazovanje pozvao je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore da formira Komisiju i riješi dileme oko sumnji u magistarski rad lidera Demokrata Crne Gore Alekse Bečića, nakon što je u petak novoformirana nevladina organizacija otvorila u javnosti dilemu da je njegov znatan dio plagiran.

Demokrate su objavile da iza svega stoji pokušaj političke kompromitacije Bečića sa adrese Demokratskog fronta, pred lokalne izbore u Podgorici i da nijesu tačni navodi NVO “Centar za akademski integritet”.

“Vjerujemo da sada treba da ovo preuzmu institucije i da Ekonomski fakultet UCG formira Komisiju u kojoj će biti i članovi Bečićeve komisije za magistarsku tezu i njihove kolege stručne u ovoj oblasti i da daju svoje mišljenje. Jer ovo je pitanje i kredibiliteta Ekonomskog fakulteta. Mi ne možemo dati sud dok nemamo kompletnu dokumentaciju, i ukoliko je dobijemo, pokušaćemo u mjeri svojih mogućnosti da damo mišljenje”, rekla je Mira Popović (CGO) za “Vijesti”.

Demokrate su još u petak pozvale CGO, koji godinama prati problematiku plagijata, da nepristrasno utvrdi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem. Na predlog CGO u Krivični zakonik uvedeno je i krivično djelo plagijata.

Mitar Đukanović iz Centra za akademski integritet je u petak na pres konfenciji objavio da je lider Demokrata prepisao nekoliko radova, ne citirajući ih.

"Do sada nismo uspjeli nigdje naći cjeloviti magistarski rad Mice Kozlik, a dijelovi na koje se referiše da su plagijat od nje u Bečićevom radu nedostaju u verziji njenog rada koja je dostupna u djelimičnoj verziji na internetu," rekla je Mira Popović.

Na pitanje da li se u slučaju Alekse Bečića može govoriti o potencijalnom plagijatu i ko je nadležan da to utvrdi, Mira Popović je pozdravila “to što je Bečić odmah dostavio javnosti na uvid kompletnu magistarsku disertaciju i pozvao UCG da se odredi u vezi sa tim, jer to je bitno drugačiji pristup od onog koji smo imali u nekim ranijim slučajevima kada su u javnosti izneseni navodi o plagijatima”.

“Takođe, čuli smo i profesora Lakićevića, mentora gospodina Bečića, koji tvrdi da Bečićev rad nije plagijat”, navela je ona.

Profesor Milan Lakićević, mentor Alekse Bečića i bivši šef Poreske uprave, kazao je da predsjednika Demokrata zna kao savjesnog i odgovornog studenta i čovjeka.

“Sve obaveze je završavao kako treba. Rad je javan i imao je dobru odbranu. Univerzitet nije poligon za političke obračune. Uvažavam sve što NVO sektor radi, ali mislim da je kolega Bečić sve citate, uz navođene izvora, jasno naveo”, rekao je Lakićević za “Dan”.

Zamoljena da prokomentarišu metodologiju ispitivanja Centra za akademski integritet, aktivistkinja CGO je rekla da su oni imali uvid u dio dokumentacije koja je javno objavljena i koju im je poslao NVO Centar za akademski integritet, “kao nova i nepoznata organizacija u smislu načina i kvaliteta rada”.

“Raniji slučajevi koje smo imali u obradi, na različite načine, isključivo su bili vezana za lica koja su predavala na univerzitetu (državnom i privatnom), odnosno koji su pripadali akademskoj zajednici jer nam je to fokus.Podržavamo zalaganje za akademski integritet svih društvenih aktera, ali iz iskustva znamo da je plagijat jako teško dokazati i zato oprezno pristupamo svakom pojedinačnom slučaju. Posljedice davanja ocjena koje nijesu do kraja u potpunosti provjerene su nenadoknadive”, rekla je Mira Popović.

Centar za akademski integritet najavio je danas pdonošenje prijave tužilaštvu, a prijavu protiv njih ranije su pominjale i Demokrate.

Bonus video: