Eksperti ispituju da li je Skupština „gušila” RTCG

Opozicione partije zahtijevale su razrješenje dužnosti direktorice i uredničkog tima informativnog programa RTCG, koje su optužene da su bile mikrofon Vlade premijera Mila Đukanovića
3 komentar(a)
Vojvodić i Rutovićeva, Foto: Luka Zeković
Vojvodić i Rutovićeva, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2016. 19:25h

Nezavisna ekspertska misija Evropske komisije pozabaviće se problemom slobode medija u Crnoj Gori, a posebno Radio-televizije Crne Gore.

Eksperti su u utorak stigli u Podgoricu s ciljem da dobiju kompletan pregled slobode medija, a posebno ih interesuje “kontrola Javnog servisa od strane crnogorskog parlamenta”, piše portal “BalkanInsajt”.

Prema istom izvoru, predviđen je sastanak sa predstavnicima skupštinskih odbora, Savjetom i menadžmentom RTCG.

Bivši predsjednik Savjeta RTCG Ivan Mitrović kazao je juče da se, koliko on zna, nijesu sastajali sa nikakvim evropskim ekspertima, ali je potvrdio da je takav sastanak zakazan za 1. jun.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić nije juče odgovarao na pozive i SMS “Vijesti”.

Opozicione partije zahtijevale su razrješenje dužnosti direktorice i uredničkog tima informativnog programa RTCG, koje su optužene da su bile mikrofon Vlade premijera Mila Đukanovića, navodi se u tekstu.

Nakon pritiska, direktorica televizije Radojka Rutović i cijeli urednički tim podnijeli su ostavku u aprilu, što je bio ključni uslov opozicije za potpisivanje predizbornog sporazuma sa vladajućim DPS-om.

RTCG primarno se finansira iz budžeta, a Vlada je u decembru 2014. godine isplatila dug te kuće u iznosu od 2,4 miliona eura.

Član Savjeta RTCG Goran Đurovic kazao je ranije, kako prenosi Balkan insajt, da je Savjet više puta tražio od menadžmenta RTCG da sporovede organizacione i kadrovske promjene, s ciljem poboljšanja kvaliteta informativnog programa.

Đurović je, kao predstavnik civilnog društva u Savjetu, više puta isticao da bi ljudi iz NVO sektora u Savjetu mogli obezbijediti veću nezavisnost RTCG.

Posljednja rezolucija Evropskog parlamenta, donesena u martu, naglasila je potrebu za poboljšanjem medijskih standarda u Crnoj Gori.

Rezolucijom su iskazane brige o stanju slobode medija i “slabim profesionalnim i etičkim standardima” u medijima.

Bonus video: