Eksploatacija pijeska i otpadne vode zagađuju rijeke

“Često se dešava da se prijava podnese nadležnim inspekcijama i da nakon toga ništa ne saznamo, ni da li je neko kažnjen ni da li se postupalo po prijavama”
287 pregleda 0 komentar(a)
Cijevna, rijeka, Foto: Samir Kajošević
Cijevna, rijeka, Foto: Samir Kajošević
Ažurirano: 28.07.2018. 09:54h

To što su prema posljednjim analizama kvaliteta, vode na djelovima podgoričkih rijeka, koje bi trebalo da budu prvoklasne, pripale drugoj klasi može se objasniti i nekontrolisanim odlaganjem otpada, smatra direktor NVO “Ozon” Aleksandar Perović.

Kvalitet vode Morače, na mjernom mjestu na Zlatici, koja bi trebalo da pripada prvoj klasi, prema junskim analizama na granici je između prve i druge klase.

Perović smatra da, osim neprerađenih otpadnih voda, na kvalitet gradskih rijeka u najvećem dijelu utiče nekontrolisano odlaganje otpada, ali i vremenske prilike.

“Ova godina je bila kišna, bilo je dosta oluja i padavina sa prljavim kišama što, uz nanose, utiče na kvalitet vode”, kazao je Perović.

Iako na ove, periodične pojave, institucije, kao ni pojedinci ne mogu uticati, postoje oblasti u kojima treba djelovati.

Za poboljšavanje kvaliteta voda osim dobro poznatog rješavanja problema otpadnih voda, nadležni treba da intenziviraju inspekcijske kontrole i o njima informišu javnost.

“Često se dešava da se prijava podnese nadležnim inspekcijama i da nakon toga ništa ne saznamo, ni da li je neko kažnjen ni da li se postupalo po prijavama”, navodi Perović.

Ističe da je posebno važan monitoring kvaliteta voda, te da je, osim iznošenja rezultata analize, posebno značajno da se javnost informiše, naročito u oblastima gdje se vrši navodnjavanje ili snabdijevanje vodom, ali i da se daju preporuke za unapređivanje stanja.

Posljednje analize vode pokazale su i da na Cijevni, na dva mjerna mjesta, Trgaj i iznad ušća voda pripada drugoj klasi.

Bajram Kajošaj iz Sportskog društva Trota-Cijevna, smatra da na kvalitet vode utiču nelegalne eksploatacije.

“Na kvalitet utiču oni koji eksploatišu pijesak i šljunak iz korita Cijevne, a vjerovatno i kafići u blizini rijeke čije otpadne vode otiču u rijeku”, smatra Kajošaj.

Iako eksploatacija pijeska i šljunka nije dozvoljena, Kajošaj tvrdi da se svakodnevno odvija.

“Bageri dolaze kasno noću, ulaze u korito na prostoru od “Rokšpeda” do granice”, rekao je Kajošaj, dodajući da su eksploataciju prijavljivali, ali da ništa nije preduzimano.

U odnosu na raniji period na Cijevni ima promjena i u biodiverzitetu.

“Ranije je bilo mnogo, mnogo više ribe, a na Trgaji pamtim da je bio izvor sa vrhunskom vodom”, kazao je Kajošaj.

Bonus video: