Elena blista u znanju ruskog jezika

“Bila sam presrećna zbog ovog predivnog putovanja i obilaska zemlje čiji jezik toliko volim da izučavam. To je za mene bilo jedno nezaboravno iskustvo
2699 pregleda 1 komentar(a)
Posjetila Rusiju, Bjelorusiju i Ukrajinu: Lopušina, Foto: Privatna arhiva
Posjetila Rusiju, Bjelorusiju i Ukrajinu: Lopušina, Foto: Privatna arhiva

Odlična učenica bjelopoljske Gimnazije, sedamnaestogodišnja Elena Lopušina već godinama osvaja neko od tri prva mjesta na raznim takmičenjima znanja iz ruskog jezika.

Talentovana za učenje jezika, Elena je na nedavno održanoj NIS-ovoj olimpijadi u Novom Sadu, među 500 učenika iz više zemalja, osvojila drugo mjesto u drugoj kategoriji i treće mjesto kao apsolutni pobjednik svih pet kategorija. Godinu ranije, Elena je osvojila treće mjesto u Podgorici na državnom takmičenju i drugo mjesto na NIS-ovoj olimpijadi.

Zajedno sa 45 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Švajcarske, Elena je u julu boravila u petnaestodnevnoj posjeti Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini.

Bila je jedan od prevodilaca, a putovanje je organizovano kroz projekat “Sloga i sabornost“, koji se organizuje za pravoslavnu djecu iz zemlje, regiona i dijaspore.

“Bila sam presrećna zbog ovog predivnog putovanja i obilaska zemlje čiji jezik toliko volim da izučavam. To je za mene bilo jedno nezaboravno iskustvo.

Ujedno bila sam jedan od prevodilaca, s obrizom na to da sam među učenicima najbolje govorila ruski jezik“, ispričala je Elena.

Ljubav prema ruskom jeziku kod Elene je razvila njena nastavnica u Osnovnoj školi “Risto Ratković“, koja je prva primijetila talenat.

“Tada, u šestom razredu osnovne škole, shvatila sam da mi jezici dobro idu i da ih baš volim. Nastavnica Vera me uključila u dodatnu nastavu za učenike koji vole ruski jezik i ti časovi su ubrzo dali rezultate i ja sam počela da učestvujem na raznim takmičenjima”.

Kao učenica 9. razreda osvojila je prvo mjesto na državnom takmičenju i prvo mjesto apsolutnog pobjednika i prvo mjesto u svojoj kategoriji na NIS-ovoj olimpijadi.

Znanje je nastavila da usavršava u srednjoj školi.

“Sa mnom je u prvom razredu Gimnazije mnogo radila sada pokojna profesorica ruskog jezika Ljiljana Jakšić, dok je u drugom nastavila profesorica Nataša Aničić”.

Pored ruskog jezika, Eleni podjednako dobro ide i engleski, a kroz izbornu nastavu uči i italijanski, dok privatno izučava turski i japanski.

Već sada zna da je njena budućnost izučavanje jezika ili, kako kaže, neki fakultet na kojem se izučavaju međunarodni odnosi, kako bi mogla da što bolje iskoristi znanje jezika.

“Još mi je teško da se odlučim, ali najviše bih voljela da upišem neke studije u Moskvi. Želim da svojim pozivom prevodioca doprinesem razvoju i razmjeni kulture između moje i drugih zemlja. Da se bavim unapređenjem tradicije, jezika...”

Bonus video: