Engleski jezik i na premijerovom Univerzitetu

Sa UDG-a su se obratili Savjetu za visoko obrazovanje sa zahtjevom za početnu akreditaciju za osnovne studije, o čemu će to tijelo Ministarstva prosvjete uskoro odlučivati
705 pregleda 5 komentar(a)
Univerzitet Donja Gorica, UDG, Foto: Udgedu.me
Univerzitet Donja Gorica, UDG, Foto: Udgedu.me
Ažurirano: 22.04.2015. 19:09h

Univerzitet Donja Gorica (UDG) planira da otvori novu, desetu jedinicu - Fakultet za engleski jezik i književnost.

Sa UDG-a su se obratili Savjetu za visoko obrazovanje sa zahtjevom za početnu akreditaciju za osnovne studije, o čemu će to tijelo Ministarstva prosvjete uskoro odlučivati.

Iz Ministarstva je “Vijestima” potvrđeno da će se, nakon izvještaja Komisije za akreditaciju, Savjet izjasniti o izdavanju sertifikata novom fakultetu.

Sa UDG-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa novim studijskim programima u proteklih deset dana. UDG je do sada imao Centar za strane jezike, u okviru kojeg su organizovani kursevi.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, početna akreditacija se stiče nakon ocjene kvaliteta studijskih programa i njihove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i usvojenim standardima. Zakon predviđa da ustanova, prije početka rada, treba da podnese zahtjev Savjetu za visoko obrazovanje, najmanje godinu prije datuma za koji se traži akreditacija.

UDG je osnovan 2008. godine, a njegovi osnivači su premijer Milo Đukanović, nekadašnji profesor državnog Ekonomskog fakulteta Veselin Vukotić, biznismen Tomislav Čelebić i profesor Dragan Vukčević.

UDG je na dozvolu za rad čekao dvije godine, a licencu je potpisao tadašnji ministar prosvjete Slavoljub Stijepović u aprilu 2011. godine, nakon što je njegov prethodnik Sreten Škuletić odbijao to da učini.

„Mediteran” traži akreditaciju za magistarske studije engleskog

Zahtjeve su podnijeli Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore za akreditaciju postdiplomskog magistarskog studijskog programa, Fakultet za strane jezike Univerziteta “Mediteran” za magistarske studije na programu za engleski jezik i književnost i Fakultet pravnih nauka UDG-a za doktorske studije u oblasti privatnog prava, saopštili su iz Ministarstva.

“Podnijeta su i četiri zahtjeva za reakreditaciju, i to Fakulteta za pomorstvo u Baru, Fakulteta za menadžment u Herceg Novom, Mašinskog fakulteta UCG za programe mehatronika i drumski saobraćaj”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: