EPCG hitno da nadoknadi štetu zbog pomora ribe

Na vanrednoj sjednici SO, opozicija ocijenila da su zaključci mrtvo slovo na papiru
884 pregleda 0 komentar(a)
Odbačeni zahtjevi opozicije: Sa vanredne sjednice, Foto: Goran Malidžan
Odbačeni zahtjevi opozicije: Sa vanredne sjednice, Foto: Goran Malidžan

Odbornici skupštinske većine u pljevaljskom parlamentu nisu, na jučerašnjoj vanrednoj sjednici na kojoj se raspravljalo o uzrocima i posljedicama ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane “Pljevlja” koja je dovela do pomora ribe u Ćehotini i Breznici, prihvatili zaključke svojih opozicionih kolega, na čiji je zahtjev sjednica i sazvana.

Umjesto njih, skupštinska većina koju predvodi DPS usvojila je osam svojih zaključaka, koji prema ocjeni opozicije predstavljaju mrtvo slovo na papiru i amnestiranje velikih kompanija od odgovornosti.

Odbornici DPS-a, SD-a i BS usvojili su zaključke kojima se zahtijeva od Elektroprivrede da u što kraćem roku relizuje projekat ekološke rekonstrucije TE “Pljevlja” i da adekvatno riješi problem otpadnih voda koje nastaju tokom proizvodnog procesa. Zatraženo je i da EPCG do završetka ekološke rekonstrukcije spriječi mogućnost nastanka ekoloških akcidenata prouzrokovanih ispuštanjem otpadnih voda u rijeku Vezišnicu. Skupština zahtijeva od TE “Pljevlja” da proizvodnju obavlja u skladu sa integrisanom dozvolom.

„Zahtijeva se od nadležnih inpekcija da dostave nadležnom organu lokalne uprave plan pojačanog nadzora nad radom TE “Pljevlja”, uz intenziviranje kontrole kvaliteta vode, zemljišta i vazduha i primjenjuje mjere iz svoje nadležnosti po pitanju zaštite životne sredine. Zahtijeva se od EPCG da primjenjuje adekvatne mjere ekološke zaštite u procesu proizvodnje u TE “Pljevlja” i da u potpunosti realizuje sve mjere naložene rješenjima ekološke ispnekcije za vode i Poljoprivredne inspekcije povodom akcidenata od 5. jula 2019. Zahtijeva se da u sklopu ekološke rekonstrukcije, a u skladu sa zakljućcima Vlade, realizuje plan toplifikacije Pljevalja što je bila obaveza EPCG od početka rada TE “Pljevlja” 1982. godine, kroz izgradnju baznog i rezervnog toplotnog izvora daljinskog grijanja Pljevalja i finansiranja izgradnju primarnog vrelovoda od TE Pljevlja do Milet bašte, do 2022“, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Skupština Opštine Pljevlja zahtijeva od EPCG da nadoknadi štetu nastalu tokom ekološkog nastalu na biljnom i životinjskom svijetu u koritu i duž obala rijeke Vezišnice i Ćehotine. Pljevaljski parlament obavezao je nadležni organ Opštine da do decembra ove godine dostavi Vladi novi predlog odluke o ekološkoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine kako bi nakon dobijanja saglasnosti SO donijela odluku.

Opozicija je posebno kritikovala ovaj zaključak jer Vlada više od dvije godine ne odgovora na raniji zahtjev lokalne uprave o uvođenju ekološke naknade, što je smatraju oni dokaz da država štiti svoje i tajkunske kompanije.

Jučerašnjoj sjednici prisustvovao je bivši direktor TE Vladimir Šestović, koji je okrivljen za pomor ribe, kao i predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen” koji gazduje pljevaljskimm vodama Vaso Knežević.

Predsjednik SO Dragiša Sokić kazao je da nije uputio zahtjev za prirsustvo sjednici predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i na druge adrese za koje je tražila opozicija, jer je smatrao da oni ne mogu nita više reći od onoga što su naveli u informacij koja je dostavljena u pisanom obliku odbornicima. Zahtjev za prisustvo sjednici bio je upućen i drugim pljevaljskim nevladinim organizacijama, ali nijedan od njihovih predstavnika, osim “Lipljena”, nije se pojavio u skupštinnskoj sali.

Bonus video: