EPCG prećutala nadležnima zagađenja rijeka

Iako ih na to obavezuje zakon, iz nikšićke kompanije o ekološkom akcidentu nisu obavijestili nadležnu Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine (EPA)
2863 pregleda 3 komentar(a)
Sportski ribolovci izvadili oko tonu mrtve ribe, Foto: Facebook
Sportski ribolovci izvadili oko tonu mrtve ribe, Foto: Facebook

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije obavijestila Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine (EPA) o akcidentnoj situaciji koja se desila 4. jula, kada je zbog ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja došlo do uginuća ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina, potvrđeno je “Vijestima” iz EPA.

“Povodom tog akcidenta koji se desio 4. jula, na rijekama Vezišnica i Ćehotina, usljed aktiviranja drenažnog ventila na liniji povratne vode i time ispusta otpadnih voda, Agencija nije obaviještena od strane operatera, shodno navedenoj obavezi iz integrisane dozvole”, saopšteno je “Vijestima” iz EPA.

U skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, EPCG je bila u obavezi da odmah obavijesti nadležne, ukoliko dođe do nekontrolisanog ispuštanja zagađujućih materija u vodu. To je, kako je objašnjeno “Vijestima”, bila u obavezi i prema integrisanoj dozvoli koju je nadležno ministarstvo lani izdalo EPCG.

Sportski ribolovci su nakon ekološkog incidenta koji se desio početkom mjeseca, iz Ćehotine izvadili oko tonu mrtve ribe.

Policija je zbog svega podnijela krivičnu prijavu protiv direktora TE Vladimira Šestovića, a prijave su podnijete protiv još tri odgovorne osobe u TE. Osnovni državni tužilac u Pljevljima Milivoje Tomčić kazao je “Vijestima” da je predmet još u fazi izviđaja.

Iz EPCG su nedavno saopštili da je njihova komisija utvrdila da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smjenski inženjer u TE Pljevlja R. D., bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu.

Odbor direktora EPCG nedavno je prihvatio ostavku direktora TE Pljevlja, a nadležni iz EPCG su građanima Pljevalja i javnosti zbog nemilog događaja i neadekvatnog informisanja o cijelom slučaju ponudili - izvinjenje, uz “duboko žaljenje zbog ekološkog akcidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine”.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović kaže da će tražiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirode i životne sredine, kao i propisivanje većih kazni za velike zagađivače, za slučajeve težih ekoloških incidenata, kakav je ovaj koji se dogodio prije dvadesetak dana.

Zakonom je propisano da će novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 eura za prekršaj biti kažnjeno pravno lice koje ne postupa u skladu sa uslovima utvrđenim u dozvoli i koje ne obavještava nadležni organ o svakoj promjeni u radu, odnosno funkcionisanju postrojenja ili o udesu.

Mitrović je rekao da bi država trebalo da propiše milionske novčane, ali i zatvorske kazne, kako veliki zagađivači i odgovorna lica u njima ubuduće ne bi ponavljali slične situacije.

“Sadašnje sankcije koje su izricane odgovornim u TE i Elektroprivredi nisu imali nikakav uticaj na zagađivače. Njima je bilo lakše da plate nekoliko hiljada eura kazne i nastave da rade, nego da ulažu novac u pogone za preradu otpadnih voda i razna filterska postrojenja. Svuda u svijetu dešava se da velike kompanije pokušavaju da prikrivaju akcidentne situacije, ali kada ih uhvate u laži, kao što je to slučaj bio sa Elektroprivredom, moraju da plate milionske iznose za kazne i isplate odštetu za štetu koju su nanijeli životnoj sredini”, rekao je “Vijestima” Mitrović.

Bonus video: