Epidemija boginja izvjesna i u Crnoj Gori?

Institut izdao uputstva o reviziji kartona vakcinisanih. Poseban apel upućen roditeljima djece rođene 2014, 2015. i prošle godine
228 pregleda 43 komentar(a)
boginje, Foto: Shutterstock.com
boginje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.10.2017. 05:41h

Crnoj Gori prijeti realna opasnost od epidemije malih boginja, koja je gotovo izvjesna, a nadležni apeluju na sve roditelji koji nijesu vakcinisali djecu, posebno rođenu 2014, 2015. i prošle godine, da se jave izabranim pedijatrima.

"S obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju (epidemije na Kosovu i Makedoniji), kao i uslijed velikih epidemija u nekim zemljama Evropske unije (Rumunija i Italija) a imajući u vidu veoma niske procente vakcinisane djece vakcinom koja štiti od malih boginja (MMR), može se reći da je sitacija prijeteća i da opasnost od epidemijskog javljanja malih boginja (morbila) u našoj zemlji postoji”, kazali su za “Vijesti” iz Instituta za javno zdravlje, na čijem je čelu Boban Mugoša.

Kosovo se ovih dana bori sa epidemijom malih boginja. Prema pisanju medija, oboljelo je više od 130 osoba, a preminula je šesnaetomjesečna beba. U Makedoniji nije zanemarljiv broj oboljelih, dok je u Rumuniji od morbila preminulo više desetina.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja, pedijatar Nebojša Kavarić, kazao je “Vijestima” da su se, “nažalost obistinili navodi iz apela institucija crnogorskog zdravstva o mogućnosti pojave epidemije morbila u okruženju, sa početka avgusta”.

Kavarić je saopštio da je u posljednjih mjesec i po skoro 1.000 djece primilo MMR vakcinu i da ogromnu zahvalnost duguju roditeljima koji su ozbiljno shvatili ulogu i tako zaštitili najmlađe.

On je apelovao na roditelje koji još nijesu vakcinisali djecu da se jave pedijatrima, dodavši da se to posebno odnosi na roditelje djece rođene u posljednje tri godine, koja još nijesu primila vakcinu.

Obuhvat djece vakcinisane protiv malih boginja (morbila) kroz nekoliko godina pao je sa 95 na 65 odsto.

Iz Instituta za javno zdravlje “Vijestima” su odgovorili da se u posljednje dvije do tri godine “nakupio” veliki broj djece koja nijesu primila niti jednu dozu MMR vakcine, a koja su uveliko dospjela za vakcinaciju. Riječ je o djeci starijoj od godinu.

“Institut je opasnost od međunarodnog širenja malih boginja već prepoznao kroz takozvani sistem nadzora nad događajima i o njemu obavijestio domove zdravlja u Crnoj Gori. Istovremeno, izdata su uputstva o sprovođenju revizije kartona sve vakcinisane djece i neophodnosti intenziviranja aktivnosti usmjerenih ka vakcinaciji nevakcinisanih i neuredno vakcinisanih”, piše u odgovoru.

Naglasili su da će sve mjere zdravstvenih vlasti da ostanu bez efekta, ako nema saradnje sa roditeljima. Iz Instituta podsjećaju da su posljednje tri godine, naročito tokom posljednjih mjeseci, intenzivno i u kontinuitetu upozoravali javnost o opadanju broja vakcinisane djece, posebno MMR vakcinom, do kojeg je došlo usljed uticaja antivakcinalnih poruka.

"Obaveza je cijele zajednice da se svi zajedno odupremo navali pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika vakcinacija jer će antivakcinalne poruke samo dovesti do daljeg pada obuhvata i pojave epidemija zaboravljenih zaraznih bolesti”, poručili su iz Instituta.

Načelnik odjeljenja za imunizacije Senad Begić ranije je saopštio da garantuje da se u Crnoj Gori koriste MMR vakcine registrovane u Evropskoj uniji, odnosno iste one koje primjenjuju ljekari u članicama EU.

Bez strožih kazni za roditelje

Ministarstvo zdravlja je još 2015. godine primiremilo Nacrt zakona, koji predviđa da roditelji nevakcinisanu djecu ne mogu da upišu u vrtić i školu. Taj propis naišao je na oštre kritike i još nije došao u skupštinsku proceduru.

Vakcinacija djece protiv deset zaraznih bolesti - tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, rubele, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence, zakonska je obaveza.

“Vijesti” su ranije, na osnovu podataka iz Sekretarijata sudskog savjeta, objavile da su prekršajni sudovi za četiri godine okončali 57 predmeta protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu protiv zaraznih bolesti. Međutim, više od 70 odsto roditelja dobilo je minimalnu kaznu. Iako su zakonom predviđene kazne od 100 do 2.000 eura za roditelje i staratelje koji odbiju da vakcinišu djecu. U devet slučajeva im je izrečena opomena.

Bonus video: