Episkopski savjet: Spremni smo na razgovor sa Vladom, ali na način koji će uvažavati obje strane

"Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade"
32520 pregleda 286 komentar(a)
Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je danas da su spremni da razgovaraju Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali na način koji će potpuno uvažavati obje strane u dijalogu.

"Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade. Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja vjerskih sloboda i pravnog položaja vjerskih zajednica", navodi se u saopštenju Episkopskpog savjeta SPC u Crnoj Gori koji je danas u Nikšiću "održao sjednicu u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocjenu ustavnosti diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti".

U saopštenju se navodi da je konstatovano da je tekst inicijative doveden u završnu fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka.

"Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mjera koje bi preduprijedile i otklonile štetne posljedice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo. Episkopski savjet se upoznao i sa pravnim aktivnostima koje su dosad Patrijaršija i Sveti Sinod naše pomjesne Crkve preduzeli u cilju pravnog osporavanja odnosnog zakona. Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavijestimo da u skladu sa odredbom čl. 36 tč. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocjene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, prije svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i vjerskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine. Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vrijeme". piše u saopštenju Episkopskpog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Povezani članci

22. Januar 2020.

Marković najavio nastavak dijaloga sa Mitropolijom

Oni su poručili da žale zbog, kako su kazali, grubih manipulacija koje su u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi.

"Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori. Sa punom odgovornošću obavještavamo javnost da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade. Ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaviještena, a koji su obavljani prije donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog", kazali su iz Episkopskpog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Poručili su i da "uz blagodarnost svim pravoslavnim vjernicima i drugim građanima Crne Gore i šire, koji se u nezapamćenom broju okupljaju na ulicama svojih gradova, i ovom prilikom šalju jasnu poruku da molebani i litije nisu, kako se pogrešno tvrdi i sa najviših državnih adresa, usmjereni protiv države Crne Gore".

"Upravo je suprotno – sve to činimo za njen napredak. Naše molitve su samo protiv bezakonja. Što bude manje bezakonja, naša zemlja će biti bolja, a budućnost svih njenih građana izvjesnija i svijetlija. Uzdajući se u Božiju pravdu, ali i u ljudsku odgovornost, kako onih na vlasti, tako i svih građana Crne Gore, pozivamo na umnoženje ljubavi, mira i sloge, kojima će se pobijediti svaka bratomržnja i netrpeljivost", zaključuje se u saopštenju Episkopskpog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Bonus video: