Eraković: Klinički centar nastavlja stazama uspjeha

"Danas je, kako je naveo, Klinički centar evropski i savremen zahvaljujući ljudima koji su bili na njegovom čelu, rukovodili odgovorno i imali viziju njegovog razvoja"
4112 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2019. 19:22h

Klinički centar Crne Gore nastaviće stazama uspjeha, rekao je direktor te zdravstvene ustanove Jevto Eraković i dodao da je u njegovo obnavljanje i nabavku medicinske opreme ove godine uloženo 6,5 miliona eura.

Eraković je povodom povodom 19. decembra – Dana KCCG-a, rekao da se uradilo puno, kao i da su ispunjeni svi zacrtani zadaci i ciljeve.

„Ponosan sam što smo u prilici da se pohvalimo novim, najsavremenijim procedurama dijagnostike i liječenja, medicinskom opremom najnovije generacije, edukovanim, stručnim kadrom, koji je najzaslužniji za naše rezulate“, kazao je Eraković.

On je najavio izgradnju nove klinike za reumatologiju, nabavku najsavremenijih mamografa, izgradnju nove dnevne bolnice interne klinike, kao i potpuno novi prostor Centra za imunologiju i genetiku.

„Od sjutra će biti u funkciji još jedan ovakav aparat, tako da za ovaj vid liječenja nema potrebe za upućivanjem pacijenata u zdravstvene centre van Crne Gore, već se kompletan tretman može dobiti u KCCG-u“, kazao je Eraković.

Prema njegovim riječima, KCCG posjeduje najsavremniju magnetnu rezonancu, angio salu, nove skenere i veliki niz novih medicinskih aparata.

„U Institutu za bolesti djece obezbijeđen je aparat za magnetnu rezonacu, kompletna opremu za Odjeljenje intenzivne njege, operacioni sto i instrumentarij u operacionom bloku, najsavremenije ultrazvučne aparate, a u toku je i nabavka novog skenera“, istakao je Eraković.

Kako je naveo, obnavljanje medicinske opreme, u korak je pratila i modernizacija radnog prostora, za šta je izdvojeno oko milion EUR.

Eraković smatra da nije sve u novoj opremi i lijepom prostoru, jer se kvalitet rada postiže zahvaljujući stručnom i osposobljenom medicinskom kadru.

„Zato je fokus i ove godine bio edukacija i stručno usavršavanje ljekara. U KCCG-u radi 317 specijalista, 95 subspecijalista i 166 doktora na specijalizaciji“, rekao je Eraković.

On je istakao da su uz podršku Vlade i Ministarstva zdravlja obezbijeđena finansijska sredstva za edukaciju mladog ljekarskog kadra, dok je Klinički centar uspostavio saradnju sa renomiranim evropskim zdravstvenim centrima.

Kako je rekao, sva dostignuća KCCG-a nijesu rezultat rada samo ove ili niza godina, već plod nesebičnog i požrtvovanog zalaganja generacija doktora koji su stvarali i razvijali KCCG.

„Njihov profesionalizam i ugled, koji su imali u Crnoj Gori, a prije svega odnos prema pacijentima, uzor su svima nama, a treba da budu i generacijama koje dolaze“, smatra Eraković.

Danas je, kako je naveo, Klinički centar evropski i savremen zahvaljujući ljudima koji su bili na njegovom čelu, rukovodili odgovorno i imali viziju njegovog razvoja.

„U narednom periodu nastavljamo utabanim stazama uspjeha, tako da ćete uskoro biti svjedoci realizacije novih projekata, usvajanjem i primjenom savremenih medicinskih dostignuća u KCCG-u, u cilju brige o zdravlju i životu građana“, poručio je Eraković.

Bonus video: