Eraković: U KCCG značajno unaprijeđeni uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata

"U većem broju klinika nabavljena je nova, savremena oprema i otpočeta primjena brojnih procedura, dok su renoviranjem i adaptacijom prostora značajno unaprijeđeni uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata u velikom broju organizacionih cjelina", rekao je Eraković agenciji MINA
1347 pregleda 1 komentar(a)
Eraković, Foto: Savo Prelević
Eraković, Foto: Savo Prelević

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prošle godine su značajno unaprijeđeni uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata, kazao je direktor Jevto Eraković i dodao da je više ljekara zasnovalo radni odnos u najvećoj zdravstvenoj ustanovi nego što je napustilo.

Eraković je rekao da je KCCG tokom prošle godine ispunio sve zacrtane zadatke i ciljeve, pa čak ih i premašio u pojedinim oblastima.

"U većem broju klinika nabavljena je nova, savremena oprema i otpočeta primjena brojnih procedura, dok su renoviranjem i adaptacijom prostora značajno unaprijeđeni uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata u velikom broju organizacionih cjelina", rekao je Eraković agenciji MINA.

On je saopštio da je, zahvaljujući Vladi, kao i prijateljima, društveno odgovornim kompanijama i pojedincima, koji brojnim donacijama doprinose razvoju KCCG, prošle godine u rekonstrukciju organizacionih jedinica, obnavljanje i nabavku medicinske opreme uloženo gotovo 7,5 miliona eura, od čega iz budžeta države više od 6,6 milona, a iz donacija skoro milion eura.

Prema riječima Erakovića, nabavljen je najsavremniji aparat magnetne rezonance MR Skyra, jačine 3Tesle, zahvaljujući kojem KCCG svrstan u red malobrojnih evropskih bolničkih centara, koji posjeduju tehničke mogućnosti da građanima pružaju ovaj vid dijagnostike na aparatu jedinstvenom na Balkanu.

Kako je dodao, nabavljeni su i gama kamera, najnovije generacije u Centru za nuklearnu medicinu Klinike za onkologiju i raditerapiju i linearni akcelerator.

"U Institutu za bolesti djece obezbijedili smo najsavremeniju medicinsku opremu, kao što je aparat za magnetnu rezonacu od 1,5T, zatim ultrazvučni aparat za kardiološke pacijente, ultrazvučni aparat za radiološku dijagnostiku, kompletnu opremu za Odjeljenje intenzivne njege, operacioni sto u operacionom bloku, kao i hirurške instrumente, a u toku je i nabavka novog skenera", naveo je Eraković.

On je podsjetio da je krajem prošle godine pušten u rad još jedan novi linerani akcelerator, tako da sada Klinika za onkologiju posjeduje tri takva aparata, zahvaljujući čemu za ovu vrstu liječenja neće biti potrebe za upućivanjem pacijenata u zdravstvene centre van Crne Gore, već se kompletan tretman može dobiti u KCCG.

"U IBD-u je rekonstruisana Jedinica intenzivnog liječenja i prostora koji će biti iskorišćen za smještaj novog skenera, čija je nabavka u toku. Završena je rekonstrukcija Interne klinike, a početkom godine Klinika za urologiju dobiće novu operacionu salu, a Centar za medicinsku genetiku i imunologiju i Stomatološka poliklinika smjestiće se u novom, savremeno opremljenom i adaptiranom prostoru", kazao je Eraković.

On je kao najveći problem u radu KCCG naveo nedostatak prostora u cilju bolje organizacije Urgentnog centra.

"Urgentni centar je veoma opterećen tokom cijele godine, a posebno u toku ljetnje sezone. Nekad se dnevno pregleda 220, 250, pa i preko 300 pacijenata za 24 sata", rekao je Eraković i podsjetio da je zgrada KCCG napravljena 1974. godine za tadašnje potrebe Glavnog grada i okoline.

Prema riječima Erakovića, najviše su opterećene interna, hirurška, ortopedska i neurološka ambulatna.

"Uobičajena patologija su akutni srčani bolesnici, hronični bolesnici, kao i stomačne, virusne i respiratorne infekcije. Što se tiče ortopedskog i hirurškog dijela, imali smo priliku da zbrinemo veliki broj ozbiljno povrijeđenih motociklista, povrijeđenih u nasilju, povrijeđenih u saobraćajnim udesima, pacijenti sa povredama dobijenih tokom rada na građevini. To je uobičajena patologija koja je deceniju i više prisutna", naveo je Eraković.

Jedan od glavnih problema su, dodao je on, hronični pacijenti koji zaobilaze izabranog ljekara.

"Imajući u vidu da je to skučen prostor, sa malo kapaciteta, opterećenje je ozbiljno. Uspijevamo da opslužimo sve pacijente podjednako kvalitetno, ali svakako smo prema nadležnima pokrenuli inicijativu za izgradnju novog Urgentnog bloka koji predstavlja najveći infrastrukturni projekat", rekao je Eraković.

On je ukazao da je zdravstveni sistem izuzetno živ i iziskuje velika ulaganja, ali da Vlada prepoznaje njegov značaj, što potvrđuju iz godine u godinu sve veća izdvajanja za zdravstvo.

„U skladu sa strateškim planom KCCG, iskazali smo potrebe za realno finansijsko funkcionisanje u ovoj godini i očekujemo da ćemo, kao nosilac zdravstvenog sistema, dobiti adekvatan budžet“, rekao je Eraković.

On je rekao da će u ovoj godini, uz podršku Evropske komisije i Vlade Crne Gore, početi izgradnja objekta u kojem će biti smještene klinika za infektivne bolesti i za dermatovenerologiju.

Eraković je saopštio da je u planu aktivnosti za narednu godinu adaptacija i rekonstrukcija Klinike za plastičnu hirurgiju, Klinike za neurohirurgiju, urologiju, fizikalnu medicinu, a predstoje i radovi na Klinici za neurologiju, gdje će biti uspostavljena nova jedinica intezivnog liječenja, za šta je opredijeljno oko pola miliona eura.

Eraković je istakao da je tokom prošle godine uspješno počela primjena određenog broja izuzetno komplikovanih procedura, koje se izvode samo u nekoliko referentnih zdravstvenih centara u ovom dijelu Evrope.

Kako je naveo, jedna od najvećih hirurških intervencija koje se danas izvode u svijetu i predstavlja vrh hirurgije, intraoperativna primjena citostatika, počela da se sprovodi u Centru za digestivnu hirurgiju, a doktor Ranko Lazović izveo je i prvu laparaskopsku operaciju tumora debelog crijeva.

"U Institutu za bolesti djece, tim hirurga predvodjen doktorom Sašom Radovićem, sproveo je rekonstruktivnu hiruršku metodu za eliminisanje urogenitalnih anomalija kod petnaestogodišnjeg dječaka. Na Klinici za neurologiju prvi put izvedena je savremena multidisciplinarna metoda u liječenju moždanog udara - mehanička trobmektomija", ukazao je Eraković.

Podsjetio je da su ljekari Klinike za očne bolesti uveli novu proceduru operativnog liječenja zadnjeg segmenta oka – vitrectomia, dok je u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi otvorena Laboratorija za HLA tipizaciju, koja predstavlja prekretnicu u daljem razvoju transplantacionog programa u Crnoj Gori.

Prema riječima Erakovića, na Klinici za ortopediju počele su da se izvode zahtjevne i ozbiljne operacije na kičmenom stubu, dok je na novom linearnom akceleratoru uspješno primijenjena stereotaksična radioterapijska tehnika zračenja tumora na mozgu, koja omogućava da se oboljelima od karcinoma vrlo precizno i efikasno zrače i liječe tumorske promjene, dok je zdravo tkivo maksimalno pošteđeno.

Počela je, dodaje on, primjena projekta telemedicine, koji je u prvoj fazi povezao KCCG sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima, tako da ljekari dijagnostičke nalaze koji su urađeni u regionalnim centrima mogu odmah da pošalju u jedinstvenu bazu, uz poštovanje svih zdravstvenih normi u razmjeni ličnih podataka pacijenata.

"Cilj KCCG je da i u narednom periodu usvajanjem i primjenom novih znanja izvodimo najsavremenije i najzahtjevnije hirurške zahvate i terapijske procedure, što našu ustanovu preporučuje da postane renomirani regionalni centar, koji je osposobljen da zdravstvene usluge pruža, ne samo crnogorskim osiguranicima, već i pacijentima iz okruženja i šire", rekao je Eraković.

Kada je riječ o kadru, Eraković je istakao da su vidljivi pomaci, odnosno da je povećan broj ljekara specijalista i subspecijalista.

"Tokom prošle godine specijalizirala su 44 ljekara, a užu specijalizaciju je završilo njih sedam. Angažovali smo i određeni broj ljekara iz regiona, među kojima su eminentni stručnjaci iz oblasti dječije neurologije i interventne radiologije, koji će svojim znanjem značajno doprinijeti kvalitetu zdravstvene zaštite pacijentima iz ove oblasti, a samim tim i uštedjeti finansijska sredstva, budući da su ranije pacijenti upućivani na liječenje van Crne Gore", kazao je direktor KCCG.

Prema njegovim riječima, određeni broj ljekara je iz privatnog sektora radni angažman nastavio u KCCG, a interesovanje za rad u najvećoj zdravstvenoj ustanovi iskazali su mladi ljekari specijalisti koji su stručna zvanja sticali na univerzitetima širom Evrope.

"Naši kadrovski kapaciteti jačaju iz dana u dan i veći broj ljekara je tokom protekle godine zasnovao radni odnos u KCCG u odnosu na broj ljekara koji su napustili našu zdravstvenu ustanovu", istakao je Eraković.

On je kazao da su u nekim segmentima potrebna kadrovska pojačanja i da je za ovu godinu planirano raspisivanje 24 specijalizacije i 18 užih specijalizacija.

"Uspijevamo da održimo kontinuitet zdravstvenih usluga i nadomjestimo nedostatak tog kadra. Imajući u vidu veliki broj specijalizacija, siguran sam da ćemo brzo i te nedostatke nadoknaditi", poručio je Eraković.

Bonus video: