Etno selo "Montenegro": Ko napravi najvećeg Sneška Belića dobija 200 eura

U etno selu „Montenegro” birao se najbolji zet, zatim snaha i svekrva koje žive u slozi i vole se, a izabrani su i prvi, zvanično, džabalebaroši u Crnoj Gori. Sada je na red došao najveći Sneško Belić
383 pregleda 4 komentar(a)
Sneško Belić, Foto: Twitter
Sneško Belić, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.01.2015. 10:45h

Do sada su vlasnici etno sela „Montenegro“ u Gornjim Breznima, tridesetak kilometara od Nikšića, bili poznati po proljećnim i ljetnjim neobičnim manifestacijama.

Ovoga puta riješili su da iskoriste čari zime i organizuju takmičenje u pravljenju najvećeg Sneška Belića. I dok će u Podgorici i na primorju na Bogojavljenje, 19.januara, plivati za Časni krst u Pivi će u 8 časova početi takmičenje koje će pobjedniku donijeti novčanu nagradu u iznosu od 200 eura.

„U pravljenju jednog Sneška može da učestvuje i više ljudi, a vrijeme pravljenja nije ograničeno. Sneško može da se pravi kako ko želi samo mora da ima odvojenu glavu od trupa. Članovi bi trebalo sa sobom da ponesu i lopate za snijeg u slučaju da snijeg bude tvrd”, poručili su organizatori takmičenja, braća Milonja i Radonja Blagojević.

Onaj ko napravi najduhovitijeg Sneška kao nagradu dobiće vikend u pomenutom etno selu, a organizatori obećavaju još utješnih nagrada. Za početak, tu su besplatan čaj i piće dobrodošlice za vrijeme takmičenja.

U etno selu „Montenegro” birao se najbolji zet, zatim snaha i svekrva koje žive u slozi i vole se, a izabrani su i prvi, zvanično, džabalebaroši u Crnoj Gori. Sada je na red došao najveći Sneško Belić.

Makar u Crnoj Gori. Jer, zvanično, najvećeg Sneška Belića u svijetu, koji je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda, napravili su stanovnici grada Bethel, u američkoj državi Mejn, 2008.godine.

Njihov Sneško, koji je ime dobio Olimpija, po tadašnjoj senatorki Mejna, težak je 5.900 tona, a visok 37,2 metara.

Prilikom njegovog pravljenja upotrebljeno je nekoliko vjenaca kao oči, 16 skija kao trepavice, pet obojenih guma kao usta i šal dugačak 40 metara.

Prethodno, najveći Sneško napravljen je u istom mjestu 1999.godine, opet u čast tadašnjeg senatora.

Čovjek bez mozga

Litvanci Sneška zovu “čovjek bez mozga”. Oni su, u znak protesta protiv svoje Vlade, 2005.godine oko parlamenta postavili 141 sneška. Po jednog za svakog parlamentarca.

Bonus video: