Eukaliptus na parceli Medvedeva prijetnja za Novljane

U hercegnovskim dobro obaviještenim krugovima se spekulisalo da iza firme koja je vlasnik zemljišta stoji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev
165 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 05:28h

Impozantno stogodišnje drvo eukaliptusa na Škveru moglo bi pasti na stepenište 28. oktobra i na susjedni turističko-ugostiteljski objekat "Tri lipe", tvrde Tomo i Mila Lazić.

Korijen tog egzotičnog drveta, čije je porijeklo iz Tasmanije i Australije, je snažan i već je prilično urušio staru kamenu podzidu koja prijeti da "popusti" i drvo, posađeno početkom prošlog vijeka, ostavi bez potpore.

Stepenište 28. oktobar je vrlo frekventno, naročito ljeti, jer je najkraća veza Gradske luke i Šetališta sa centrom grada. U oktobru 2011. komunalci su posjekli tri velike grane za koje su procijenili da bi mogle pasti, ali komšije tvrde da to nije dovoljno i da bi trebalo preduzeti radikalnije zahvate dok ne bude prekasno.

Načelnica Komunalne policije Nataša Tatalović objašnjava da ta služba nema pravo intervencije u privatnom posjedu, osim ako to ne traže vlasnici, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

Tatalović je kazala da će u ponedjeljak poslati komisiju sastavljenu od hortikulturnih stručnjaka koji bi trebalo da utvrde koliko je drvo eukaliptusa sklono padu i zato potencijalno opasno po ljude i objekte.

Ako se utvrdi da takva opasnost postoji, kazala je, pokušaće da dođe do vlasnika parcele na kojoj se nalazi eukaliptus i izda mu nalog da ga posječe ili obezbijedi. Ako se vlasnik parcele ne javi, onda će u zakonskom roku izvršiti nalaz komisije.

Firma "Eurolend" je od poznatog fudbalera Matije Kežmana kupila plac od oko 2.500 kvadrata, krajem 2007. godine za 2,5 miliona eura

Riječ je o ruskoj firmi "Eurolend", koja je registrovana u Herceg Novom prije nešto više od četiri godine.

Na čelu firme, koja se bavi finansijskim preduzetništvom su Evgenij i Artem Medvedev. U hercegnovskim dobro obaviještenim krugovima se spekulisalo da iza firme stoji predsjednik (tada kandidat za predsjednika) Rusije Dmitrij Medvedev.

Firma "Eurolend" je od poznatog fudbalera Matije Kežmana kupila plac od oko 2.500 kvadrata, krajem 2007. godine za 2,5 miliona eura, a pola godine kasnije i vilu Kikindskog mlina u Njivicama, na samoj obali mora, i sa sopstvenom pješčanom plažom, za istu sumu.

I predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić potvrdio je “Vijestima” da se vlasnik(ci), od kada su kupili staro "Zanatsko" nijesu kod lokalnih vlasti interesovali za bilo kakvu gradnju ili nešto drugo vezano za imovinu u Herceg Novom.

Detaljnim urbanističkim planom Šetališta, starim 15 godina, a koji obuhvata i plac Medvedevih, na tom mjestu je planirana gradnja hotela i podzemnih garaža.

Galerija

Bonus video: