Euro-dva za kafu preči od polise životnog osiguranja

"Kultura osiguranja nije ni imala uslova da se razvije, kao što je to bio slučaj u zapadnim zemljama gdje je potreba za ličnom sigurnošću kroz lično osiguranje prepuštena pojedincu"
265 pregleda 26 komentar(a)
životno osiguranje, Foto: Shutterstock.com
životno osiguranje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.05.2016. 19:21h

Polisu životnog osiguranja posjeduje tek oko 10 odsto stanovnika u Crnoj Gori, pokazuju posljednja istraživanja.

To, kako ocjenjuju čelnici osiguravajućih kuća i ekonomski analitičari, znači da građani nijesu previše zainteresovani za ulaganje u budućnost, s obzirom na aktuelni životni standard.

Direktorica jedne od osiguravajućih kuća Maja Pavličić je za “Vijesti” kazala da ta osiguravajuća kuća za cilj ima širenje svijesti građana Crne Gore za potrebom ulaganja u sopstvenu budućnost.

Prema njenim riječima prosječni građanin Crne Gore će radije potrošiti euro ili dva dnevno na kafu, cigarete ili listić za kladionicu nego za osiguranje.

“Smatram da životno osiguranje nije luksuz i da veći broj građana Crne Gore može sebi priuštiti štednju kroz polisu životnog osiguranja. Samo život nema cijenu, i treba ga osigurati”, ocijenila je Pavličićeva.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da osiguranje treba da promoviše država, s obzirom na to da ono kroz razne forme "olakšava posao upravo državi". Ipak, najbolji način "podsticanja", kaže on, biće porast ličnog standarda građanina, jer tada granična sklonost štednji kroz osiguranje raste.

"Kultura osiguranja uopšte, a naročito kultura životnog osiguranja je rezultanta dejstva velikog broja pravnih, političkih, socijalnih, ekonomskih, kulturnih, psiholoških, personalih i drugih faktora", istakao je Kostić.

Kako kaže, u slabije razvijenim ekonomijama, naročito onima koje, kao naša, trpe radikalnu sistemsku promjenu, slabije je razvijena kultura osiguranja, a naročito ličnog. Razlog tome je, objašnjava on, moguće naći u sistemu kolektivističkog društva gdje je o svemu brinula država.

"Kultura osiguranja nije ni imala uslova da se razvije, kao što je to bio slučaj u zapadnim zemljama gdje je potreba za ličnom sigurnošću kroz lično osiguranje prepuštena pojedincu. Država u tome participira manje ili više, ali svakako ne toliko da bi pojedinci zanemarili tu vrstu lične sigurnosti. Ipak, mladi ni tamo nijesu glavni nosioci životnog osiguranja jer je prirodno da o toj vrsti osiguranja počnete razmišljati u zrelijim godinama”, kazao je Kostić.

On je istakao da je situacija kod nas takođe posljedica nivoa ličnog standarda građana, koji im ne omogućava da kupe polisu osiguranja života.

Prosječna premija 365 eura godišnje

"Prosječna godišnja premija za polisu životnog osiguranja u Crnoj Gori je 365 eura, a 700 eura na godišnjem nivou na duži vremenski period od recimo 25 godina, donosi sigurno ulaganje u svoju budućnost”, kazala je Pavličićeva.

Ona smatra da je kontinuiran rad učesnika na tržištu životnih osiguranja ono što je potrebno za bolji razvoj životnih osiguranja.

Bonus video: