Euroskop za bolje informisanje javnosti o poglavlju 27

U narednih pet mjeseci biće organizovano sedam javnih dešavanja sa ciljem boljeg informisanja građana o poglavlju 27 - Životna sredina
381 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ekološke nevladine organizacije (NVO) Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Grih Houm i Centar za razvoj Durmitora u narednih pet mjeseci organizovaće sedam javnih dešavanja sa ciljem boljeg informisanja građana o poglavlju 27 - Životna sredina.

Događaji će, kako je najavljeno, biti organizovni na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Žabljaka, Berana, Rožaja i Ulcinja, kako bi građane upoznali o procesu pregovora u poglavlju 27, najkompleksnijem i finansijski najzahtjevnijem, segmentu evropskih integracija.

„Turneja, simbolično nazvana Euroskop, startovaće sjutra na Žabljaku, gdje je prije 27 godina Crna Gora, jednoglasnom odlukom parlamentaraca, proglašena za ekološku državu i biće posvećen aktuelnoj temi upravljanja zaštićenim prostorima sa fokusom na Nacionalni park Durmitor i rijeku Taru”, navodi se u saopštenju organizatora.

U ponedjeljak će ekološki karavan boraviti u Pljevljima, gdje će se obilježiti Svjetski dan životne sredine, ove godine tematski posvećen problematici aerozagađenja, koji je u toj opštini višedecenijski izražen problem.

Predstavnici ekoloških NVO će, kako su kazali, kroz direktnu komunikaciju sa građanima i zainteresovanim institucijama razmatrati sve relevantne informacije vezane za poglavlje 27, aktuelni izvještaj o Crnoj Gori z aovu godinu, koji je prije nekoliko dana objavila Evropska komisija.

Navodi se da će razmatrati i izvještaj UNECSO o nacionalnom parku Durmitor, čije je objavljivanje najavljeno za 7. jun, lokalne ekološke planove i problem, dijeliti edukativno - informativne materijale, kako bi se javnost što je više moguće zainteresovala za praćenje procesa pregovora i relevantnih projekata koji se realizuju ili se planiraju.

“Tokom realizacije kampanje Euroskop predstavljaće se i mehanizmi učešća javnosti u procesu donošenja odluka iz oblasti životne sredine i klimatskim promjena, čime će se dati konkretan doprinos primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Organizatori su kazali da će poziv za učešće na javnim dešavanjima biti upućen i nadležnim institucijama, shodno temama, kako bi se omogućilo da građani direktno komuniciraju i sa onima koji donose odluke i sprovode zakone.

Javna dešavanja u Žabljaku i Pljevljima biće realizovana na centralnim gradskim prostorima od 12 do 14 sati.

Kampanju je podržao Fond za aktivno građanstvo, kroz projekat "De facto razvoj" koji je finansijski podržala Evropske unije, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016.

Bonus video: