Eurostat: Razvijenija zemlja, veća i razlika u plati između žene i muškarca

U eurozoni je zaposleno 71 odsto žena sa jednim djetetom, a samo 55 odsto žena sa troje ili više djece
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 11:03h

Najnoviji izvještaj Evropske kancelarije za statistiku, Eurostata pokazao je da što je zemlja eurozone razvijenija, to je veća razlika između muških i ženskih plata, a dostiže i do 30 odsto.

Podaci koje je Eurostat prikupljao od 2002. do 2009. godine, žene u Evropskoj uniji (EU) primaju u prosjeku 17 odsto manju platu od muškaraca, s tim da taj procenat varira od jedne do druge zemlje.

Estonija je, sa 30 odsto manjim platama za žene na prvom mjestu, slijede Austrija sa 25 odsto razlike, Njemačka sa 23 i Finska sa 20 odsto manjim platama, navodi se u izvještaju.

U nešto južnijim evropskim zemljama razlika je manja. U Portugaliji je 9 odsto, u Italiji 4,9, dok u Turskoj, koja još nije članica EU, žene imaju 2,2 odsto veće plate od muškaraca.

Više djece, manje šanse da se žena zaposli

U 27 zemalja EU gdje ima približno 200 miliona domaćinstava, 22 odsto je sa djecom, 25 odsto bez djece, a ima sedam puta više samohranih majki nego očeva, pokazali su podaci Eurostata.

Najmanje samohranih majki imaju Grčka i Finska, samo dva odsto, a najviše Estonija i Velika Britanija, po sedam odsto. Statistika pokazuje i da što žena ima više djece, manje su šanse da bude zaposlena, dok je kod muškaraca suprotan slučaj.

U eurozoni je zaposleno 71 odsto žena sa jednim djetetom, a samo 55 odsto žena sa troje ili više djece, dok je od muškaraca sa troje i više djece zaposleno 85 odsto.

Takođe, u svim zemljama EU žene su navele da su lošijeg zdravstvenog stanja nego muškarci, odnosno 65 odsto žena i 71 odsto muškaraca je kazalo da je njihovo zdravstveno stanje dobro.

Bonus video: