Evidentirano više od 400 apatrida

Na javni poziv Ministarstva unutrašnjih poslova iz septembra 2014. godine odazvalo se 486 osoba, tvrdeći da nemaju državljanstvo nijedne zemlje. Najviše ih je bilo u Podgorici i Beranama, a najmanje u Bijelom Polju i Kolašinu
122 pregleda 0 komentar(a)
Apatridi, kamp na Koniku, Foto: Vijesti
Apatridi, kamp na Koniku, Foto: Vijesti
Ažurirano: 11.11.2015. 20:16h

Više od 400 ljudi koji žive u Crnoj Gori nema državljanstvo nijedne države.

To je pokazala analiza javnog poziva za lica koja žive u Crnoj Gori, a nemaju državljanstvo nijedne države (apatridi), koji je juče prezentovan u Podgorici.

Autori, ipak, navode da lista nije konačna.

Na javni poziv Ministarstva unutrašnjih poslova u septembru 2014. odazvalo se 486 osoba, tvrdeći da nemaju državljanstvo nijedne zemlje.

“Najviše se javilo u Podgorici i Beranama, a najmanje u Bijelom Polju i Kolašinu”, piše u analizi.

Navodi se da je provjerom podataka ustanovljeno da se za sedmoro ipak može smatrati da imaju državljanstvo neke države i da je utvrđeno da su 42 lica predala zahtjeve za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Od 486 osoba, najviše je interno raseljenih sa Kosova (240), a njih 221 nema nikakav prijavljen boravak u Crnoj Gori.

Autori navode da postoje lica koja još nisu dovoljno svjesna važnosti tog pitanja, “i pored napora” MUP-a, NVO sektora i UNHCR-a.

“Iz tog razloga je potrebno nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima usmjerenim na ukazivanje važnosti rađanja djece u okviru zdravstvenog sistema, obavezu njihovog upisa u matične registre Crne Gore ili zemlje porijekla, i programima podrške i pomoći koji postoje u Crnoj Gori za ova lica.

Pored nastavka dosadašnjih aktivnosti potrebno je osmisliti i nove kampanje, posebno usmjerene ka najranjivijoj populaciji (djeca, stari, Romi, Aškalije i Egipćani), koja su pogođena problemom neposjedovanja ličnih dokumenata”, predloženo je u dokumentu.

Bonus video: