Evropski sud će biti zatrpan pritužbama majki

Po broju pritužbi u rangu smo sa Azerbejdžanom i Turskom, građani nedovoljno edukovani, kaže Pavličićeva
3221 pregleda 0 komentar(a)
Pavličićeva pred Odborom za ljudska i manjinska prava, Foto: Luka Zeković
Pavličićeva pred Odborom za ljudska i manjinska prava, Foto: Luka Zeković

Broj predstavki iz Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu ove godine će značajno porasti zbog žalbi majki sa troje i više djece, kazala je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom Valentina Pavličić.

Mediji su ranije objavili da je oko 300 majki sudu u Strazburu podnijelo žalbe na odluku Ustavnog suda kojim im se odbija pravo na nadoknade. Ističući da još nema podatke za 2019. godinu, Pavličićeva je na skupštinskom Odboru za ljudska prava i slobode kazala da broj žalbi iz Crne Gore svake godine raste.

“To se ne dešava zato što nema pravde u Crnoj Gori, nego zato što je svijest građana o sudu u Strazburu visoka. Građani se Strazburu žale i pored činjenice da svoja prava moraju prvo da traže pred Ustavnim sudom”, kazala je ona.

Podsjetila je da je po broju pritužbi Crna Gora u rangu sa Azerbejdžanom i Turskom.

“Razlika je u tome što je kod nas veliki broj pritužbi, jer građani nisu dovoljno edukovani da prvo treba iskoristiti sve sudske instance u Crnoj Gori. Većina pritužbi se zbog toga odbija”, kazala je ona.

Predstavljajući izvještaj o radu Kancelarije zastupnika pred Evropskim sudom, Pavličićeva je kazala da je prošle godine bilo 318 predstavki iz Crne Gore od kojih je većina odbijena. Tokom 2015. godine žalilo se 129 građana, 2016. godine bilo je 165 pritužbi dok ih je godinu kasnije bilo 138. Pavličićeva je kazala da je najviše predstavki zbog kršanja prava na pošteno suđenje, ali i povredu prava imovine. Ona je upozorila da je u slučaju povrede prava na imovinu država dužna da plati odštetu.

Podgorica 30 09 2019 Odbor za ljudska i manjinska prava
Podgorica 30 09 2019 Odbor za ljudska i manjinska prava(Foto: Luka Zeković)

Kazala je i da je od 13 presuda, 11 bilo zbog povreda prava na pošteno suđenje, podsjećajući da je najpoznatija presuda u slučaju podgoričke kompanije “Kips”.

“Vlasniku kompanije je uskraćeno pravo da mu se u zakonskom ruku odgovori na zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Moramo raditi na edukaciji nadležnih, kako se slične stvari ne bi ponavljale”, kazala je Pavličićeva.

Predstavnik Građanske alijanse (GA) Zoran Vujičić upozorio je da je u slučaju podgoričke kompanije odštetni zahtjev 30 miliona eura, podsjećajući da će taj novac morati da plate građani.

“Očito se ne uči na greškama jer se stalno ponavljaju. Zamislite kad se u Evropskom sudu bude predstavljao slučaj Martinović i kada budu gledali onaj snimak na kome se čovjek brutalno prebija. Kako će to uticati na sliku o Crnoj Gori”, kazao je Vujičić, na šta je Pavličićeva kazala da ne može da komentariše predmete koji se nalaze pred Evropskim sudom.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Suad Numanović kazao je da porast tužbi Evropskom sudu ne znači da građani ne vjeruju domaćem pravosuđu, dok je poslanik Demokratskog fronta (DF) Ljiljana Đurašković kazala da su ti podaci upozoravajući.

Na njeno pitanje koliko je bilo pritužbi građana na rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i vrhovnog državnog tužioca (VDT), Pavličićeva je kazala da se pritužbe ne podnose na rad posebnog organa.

“Bilo je pritužbi na neefiksnost istrage, ali ne na rad konkretnih organa”, kazala je ona.

Bonus video: