„Explorer“ trune u Risnu

Ronilački brod Regionalnog centra za obuku ronilaca još nije obnovljen Ronilački brod Regionalnog centra za obuku ronilaca još nije obnovljen
210 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 15:59h

Ronilački brod „Explorer“ koji pripada Regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spasavanje i kontrolu na moru (RCUD), već skoro tri godine propada na “mrtvom” vezu u Risnu.

Brod zbog kojeg je nekadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić u Beogradu išao na sud, a Vlada SAD dala desetine hiljada dolara za remont i preuređenje, potpuno je zapušten.

Prema tvrdnjama mještana Risna, „Explorer“ koji je vezan u mandraću risanskog pristaništa, nema redovnu posadu, niti ga više iko od osoblja RCUD-a obilazi.

Plovilo na kome nema istaknute ni državne zastave , djeluje gotovo sablasno.

Na nadgradnju i djelovima glavne palube „Explorera“ rastegnuta je najlonska folija kako bi se koliko-toliko, spriječilo da kiša kroz trule daske ulazi u unutrašnjost broda.

Madijeri, kordun, razma i drugi djelovi trupa tog drvenog broda na više mjesta su istrulili i imaju oštećenja, boja se ljušti, na palubi umjesto pravih mesinganih čepova otvora za krcanje goriva i vode na brod, zabijeni su privremeni drveni klinovi, a metalni djelovi broda nagriženi su korozijom.

Sve to zajedno daje izuzetno tužnu i ružnu sliku sudbine broda koji skoro nikada od kada ga je preuzeo RCUD, nije korišćen u svrhe za koje ga je rukovodstvo te javne ustanove, čiji je osnivač MUP Crne Gore, svojevremeno tražilo i dobilo od Ministarstva odbrane SCG.

Zbog toga je u Srbiji protiv tadašnjeg ministra Davinića godinama vođen sudski proces jer se sumnjalo da je, donirajući barkasu BH-11 RCUD-u, zloupotrijebio službeni položaj, a proces je okončan tek nedavno oslobađajućom presudom zbog „nedostatka dokaza“.

Na činjenicu da je Vlada SAD prije pet godina donirala značajna sredstva za remont „Explorera“ danas podsjeća samo izblijedjela naljepnica na vratima kormilarnice, na kojoj stoji amblem američkog Programa za humanitarno deminiranje.

„Explorer“, nekadašnja specijalno opremljena hidrografska barkasa BH-11 Mornarice SCG, posljednji put je detaljno remontovan u jesen 2006. u bivšem tivatskom vojnom brodogradilištu Arsenal, i to sredstvima američkih poreskih obveznika.

Za remont BH-11 i njeno pretvaranje u civilni brod, američka Vlada je preko ambasade u Podgorici tada donirala 92 hiljade dolara. Donacijom je BH-11 u Arsenalu generalno remontovana i rekonstruisana u brod za podršku ronjenju i istraživanje podmorja, a njena vrlo skupa i vrijedna hidrografska oprema, zamijenjena je ništa manje vrijednom posebnom opremom za pretraživanje podmorja među kojom se posebno ističe takozvani side-scan sonar, odnosno uređaj za mapiranje morskog dna i potonulih objekata putem ultrazvuka.

Svečanosti primopredaje rekonstruisanog „Explorera“ održanoj 16. novembra 2006. u Tivtu, prisustvovala je i tadašnja otpravnica poslova ambasade SAD u Crnoj Gori Arlin Feril, koja je pritom istakla da je „američki narod, preko Stejt departmenta i IFT - Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina iz Ljubljane, donirao 92.000 dolara za opremanje broda i poslove prepravke koje je obavilo brodogradilište u Tivtu“.

“Jedan od najboljih aspekata tog projekta je to što se ovaj brod koji je ranije bio korišćen u vojne sada koristi u mirnodopske svrhe”, kazala je tada Feril i podsjetila da je Vlada SAD do tada RCUD-u donirala oko 950.000 dolara. U međuvremenu, američke donacije RCUD-u su nastavljene da bi na kraju dostigle ukupan iznos od čak 1,75 miliona dolara.

Amerikanci su, međutim, prije skoro godinu, “potpuno zavrnuli slavinu” kada su vidjeli da RCUD čiji je direktor od osnivanja Veselin Mijajlović, nije odgovorio na svoju osnovnu misiju – čišćenje podmorja Crne Gore od neeskplodiranih ubojnih sredstava.

RCUD: Nemamo novca za remont

Iz RCUD-a susvojevremeno objašnjavali da “Explorer” koji više nema ni važeće plovidbene dozvole, nijesu koristili jer “brod zbog starosti zahtijeva sve veća sredstva za održavanje, a pored toga ima dva stara i dotrajala 'Famosova' motora i vrlo teško ga mogu koristiti za njihove namjene i isplovljavanja van zaliva u stanju u kojem se trenutno nalazi”, kao i da nemaju novca za remont broda zbog svojih “nenaplaćenih potraživanja”.

Druga javna institucija države Crne Gore koja ima mnogo manja ovlašćenja izvore prihoda od RCUD-a – Sektor za hidrografiju Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, u međuvremenu je uspio da potpuno remontuje, sredi i očuva brod blizanaac “Explorera” – hidrografsku barkasu BH-12. Brod koji je isto tako star i opremljen kao onaj koji Mijajloviću ne valja “zbog starosti i dotrajalih motora”, hidrografska barkasa BH-12, danas je zahvaljujući brizi i naporima osoblja SHO HMZCG, u odličnom stanju i redovno se koristi u svojoj osnovnoj namjeni.

„Explorer“ je, inače, drveni brod deplasmana 69,5 tona, dug je 22 metra, širok 5,7, a gaz mu iznosi 1,9 metara. Izgrađen je 1985. godine u brodogradilištu Punat na ostrvu Krk, kao jedna od najmlađih barkasa u JRM. Brzinom od 10 čvorova pokreću ga dva motora ukupne snage 320 konja. Na njemu ima mjesta za smještaj petnaestak ljudi, a bilo je planirano da pored opreme koja mu je ugrađena prilikom rekonstrukcije, „Explorer“ dobije i jednu malu rekompresionu komoru za ronioce.

Galerija

Bonus video: