Fali lijek za skidanje sa igle - Vijesti.me
NESTAŠICA TERAPIJE I NA “CRNOM TRŽIŠTU”

Fali lijek za skidanje sa igle

Nestašice se ne smiju dešavati, ističe Saša Mijović...

Igla, droga, zavisnost, bolesti zavisnosti, narkoman
Igla, droga, zavisnost, bolesti zavisnosti, narkoman (Foto: Shutterstock)

Pacijenti koji se liječe od zavisnosti od droga tvrde da u državnim apotekama nema lijeka “buprenorfin”, koji se izdaje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. 

Nekoliko njih tvrdi da su zbog nestašice tog lijeka prinuđeni da se snalaze na crnom tržištu, ali da ni tamo ne mogu doći do terapije. 

Cijena jedne tablete “buprenorfina” u državnim apotekama koštala je ranije oko 50, a sada oko 20 eura.

Prema ranijim informacijama iz “Montefarma”, zalihe lijeka “buprenorfin” od osam miligrama bile su pri kraju, dok je bilo dovoljnih količina istog medikamenta od dva miligrama. 

Pacijenti, međutim, tvrde da u apotekama ne mogu pronaći ni manju dozu lijeka. 

Porodice zavisnika su u strahu da pacijenti ponovo ne posegnu za drogom, zbog prekida potrebne terapije.

Direktor nevladine komisije “4 Life” i član Komisije za droge Saša Mijović juče je kazao da se nestašice terapije za opijatske zavisnike ne smiju dešavati. 

“To ljudi moraju da koriste svakodnevno. Ako je 'buprenorfin' već uveden kao terapija, nestašice se ne smiju dešavati”.

Mijović je naglasio i da je na prethodnoj sjednici Komisije za droge ukazao da ne postoje propisani  protokoli za izdavanje “buprenorfina”, ali i da se lijek prodaje na ulici 

“Montefarm” je prije mjesec raspisao godišnje tendere za nabavku 486 vrsta oralnih ljekova i u toku je procedura odabira najpovoljnijih ponuda. 

Za oralne ljekove opredijeljeno je 10,6 miliona eura, što bi trebalo da bude dovoljno za period od januara do avgusta naredne godine. 

Iz “Montefarma” su nakon  raspisivanja tendera odgovorili da su državne apoteke dobro snabdjevene i da su nestašice veoma rijetke, sporadične i kratkotrajne.