Fali od posteljina i uniformi do aparata i opreme

Zdravstvenim ustanovama u donacijama treba oko 20 miliona. Na spisku želja brojna medicinska oprema, rekonstrukcije odjeljenja, inkubatori, porođajni stolovi, reanimobil...
6743 pregleda 13 komentar(a)
Kliničkom centru potrebne rekonstrukcije podova i plafona, pojedinih odjeljenja, stare medicinske škole..., Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Kliničkom centru potrebne rekonstrukcije podova i plafona, pojedinih odjeljenja, stare medicinske škole..., Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori potrebna je medicinska oprema, aparati, rekonstrukcija, te razni inventar u vrijednosti od oko 20 miliona eura.

To pokazuje spisak neophodnih stvari koje bi domovi zdravlja, bolnice i ostale javne zdravstvene ustanove željele da im se doniraju u 2019. godini.

Oko 1,4 miliona eura vrijednost je opreme, materijala, aparata i ljekova koje su zdravstvene ustanove dobile tokom 2018. godine od privrednih društava, pojedinaca, institucija...

Iz Ministarstva zdravlja „Vijestima“ su ranije odgovorili da su te ustanove lani dobile opremu vrijednu oko 630.000 eura, nemedicinski materijal u iznosu od 26.550, kao i potrošni materijal koji je donatore koštao oko 59.000 eura.

Bolnicama, domovima zdravlja, Kliničkom centru (KC) i ostalim ustanovama donirani su i ljekovi u iznosu od 15.835 eura, dok su za građevinske radove dobili oko 247.731 euro.

Na ostale donacije potrošeno je 126.309 eura, dok su zdravstvene ustanove u novcu dobile dodatnih 300.341 euro.

Prema podacima iz Ministarstva, ukupna vrijednost svih donacija u 2018. iznosi 1.405.114 eura.

Izvještaj tog resora, na čijem je čelu Kenan Hrapović, pokazao je da je prošle godine potpisano 255 ugovora o donacijama sa raznim kompanijama ili pojedincima. Više od polovine, tačnije 142, zaključio je Klinički centar.

Prema planu potreba za donacijama u ovoj godini, domovima zdravlja nedostaju brojni aparati, laptopovi, klima uređaji, boce sa kiseonikom, stolice, medicinske uniforme.

Na spisku želja opštih bolnica, između ostalog, su i posteljina, bolnički dušeci, invalidska kolica, operacioni stolovi, uniforme, peškiri, pidžame, pelene, sredstva za higijenu, hrana, operacioni, ginekološki i porođajni stolovi, inkubatori, set za reanimaciju...

I tri specijalne bolnice dostavile su spisak potrebnih aparata i građevinskih radova. Specijalna bolnica za psihijatriju u Dobroti tražila je samo adaptaciju mokrih čvorova, koja košta oko 20.000 eura, a specijalna bolnica za plućne bolesti Brezovik rekonstrukciju laboratorijske službe i rentgen aparat, u vrijednosti oko 270.000.

Kliničkom centru neophodni su aparati za pritisak, kolonoskop, gastroskop, stetoskopi, hirurški i laparoskopski instrumenti, tri stomatološke stolice, isto toliko inkubatora, po pet operacionih i medicinskih stolova, aparati za anesteziju.

Toj ustanovi, sudeći prema planu donacija, treba još jedan skener i aparat za magnetnu rezonancu u vrijednosti od ukupno 1.600.000 eura, mamograf (aparat za pregled dojki).

Od građevinskih radova toj ustanovi neophodna je rekonstrukcija prostora stare medicinske škole, podova, plafona, krova, pojedinih odjeljenja i operacionog bloka Dječje bolnice.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć potrebno je oko 77.000 eura u donacijama. I toj ustanovi treba zamjena dotrajalih podova, sterilizatori, aspiratori, tri EKG aparata, dva plakara kao i novo vozilo – reanimobil sa opremom.

Sa druge strane, Zavodu za transfuziju krvi neophodni su testovi, mjerač krvnog pritiska, a među najskupljim željenim investicijama (200.000 eura) je izgradnja objekta te institucije u Kotoru i vozilo za prikupljanje krvi na terenu sa opremom, za šta je potrebno izdvojiti oko 240.000 eura.

Institut za javno zdravlje dostavio je spisak potrebnih stvari u vrijednosti od oko 338.000 eura.

Ministarstvo zdravlja tek krajem 2017. godine donijelo je uputstva na koji način se evidentiraju donacije i sponzorstva opreme, ljekova i građevinskih radova u crnogorskim zdravstvenim ustanovama.

Tim dokumentom predviđeno je da svaki donator zdravstvenoj ustanovi mora da dostavi pismo namjere, u kojoj treba da piše šta je predmet donacije, koja je vrijednost, namjena i rok upotrebe.

Zdravstvene ustanove, prema propisu, do 31. januara tekuće godine sastavljaju godišnji plan potreba za donacijama i dostavljaju ga na saglasnost Ministarstvu. Ustanove su u obavezi da odbiju nepotrebne donacije i sponzorstva.

Bonus video: