„Familija ” opet sprema obroke

Donacija od 4.750 eura biće upotrijebljena za nabavku kuhinjskog mobilijara neophodnog za spremanje 150 obroka
76 pregleda 1 komentar(a)
uručivanje donacije, Foto: Radomir Petrić
uručivanje donacije, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 12.06.2017. 18:55h

Na prigodnoj svečanosti na Velikom pijesku, njemački ambasador u Crnoj Gori Hans Ginter Matern uručio je vrijednu donaciju čuvenoj barskoj humanitarnoj organizaciji „Humanitarna familija “ koju od osnivanja vodi predsjednik Alen Efović.

Donacija od 4.750 eura biće upotrijebljena za nabavku kuhinjskog mobilijara neophodnog za spremanje 150 obroka.

Kuhinja „Humanitarne familije“uništena je u požaru koji je 14. januara ove godine na Velikom pijesku izbio u porodičnoj kući Efovića, koji živi i radi u Parizu. Tada su potpuno uništena dva nivoa njegove kuće, koja je ujedno i dom “Humanitarne familije“, širom regiona poznate po tome što 11 godina dva puta godišnje na Velikom Pijesku obezbjeđuje besplatno desetodnevno ljetovanje za preko 150 djece sa smetnjama u razvoju iz ex-YU država.

Tada uništeni kompletan kuhinjski mobilijar korišćen za pripremanje hrane štićenicima “Humanitarne familije”, takođe je bio obezbijeđen donacijom Ambasade Njemačke na inicijativu bivše ambasadorke Gudrun Štajnaker, koja je podržavala ovu plemenitu misiju i više puta obilazila aktiviste i štićenike “Humanitane familije”. Kuća je u međuvremenu obnovljena zahvaljujući brojnim Baranima dobre volje koji su pritekli u pomoć.

“U januaru niko nije mogao da pretpostavi da će na zgarištu ponovo nići kuća, još bolja i ljepša, koja će i dalje okupljati djecu i pružati im toplinu i pažnju. Sve je to danas moguće zahvaljujući dobrim ljudima. Ovo je osjećaj za koji vrijedi živjeti, svi smo zajedno u nastavku humane priče. Mnogo smo jaki, mnogo smo veliki, opet smo dokazali da je Bar grad topline i ljubavi”, rekao je Efović.

Na svečanosti primopredaje donacije, obilježen je i završetak prve ovogodišnje smjene “Humanitarne familije”-od prvog do desetog juna, ovdje je na besplatnom ljetovanju boravilo 140 osoba sa smetnjama u razvoju iz BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Uručene su i plakete ljudima koji su prvi priskočili u pomoć obnovi objekta - Minu Kalamperoviću i njegovim sinovima Damiru i Elviru, te aktivisti „Humanitarne familije“ Mišaelu Baderu.

Bonus video: