Fatima Naza i Fana Delija dobile nagradu Ana Lind

Delija je potvrdila “Vijestima” da je obaviještena da je ovogodišnji laureat nagrade Ana Lind. Ona nije željela da komentariše nagradu dok je i zvaničnim, pismenim putem, ne obavijeste iz Fondacije.
159 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 14:38h

Crnogorske Romkinje Fatima Naza i Fana Delija dobitnice su godišnje nagrade Ana Lind.

Njihova organizacija “Centar za romske inicijative” bavi se zaštitom prava romskih žena.

Fondaciju Ana Lind, koja dodjeljuje nagradu, predvodi bivši lider Socijademokratske partije Mona Salin.

Salin je izjavila za švedski, a što je prenio ruski romski radio, kako izbor laureata za ovu godinu ne izaziva nikakve nedoumice

“Romi u Evropi su vanredno diskrimisani i to se tiče ne samo žena. Divno je što imamo mogućnost da podržimo Fatimu i Fanu koje su uspjele da se oslobode bijesa i gorčine i počle da rade na tome da romske žene osjete više sigurnosti u budućnosti”.

Ruski sverigesradio prenio je kako su Fatima i Fana u prošlosti morale da sakupljaju ostatke hrane iz kontejnera za smeće da bi nahranile djecu.

“Vemenom, one su same počele da pružaju pomoć ženama, posvećujući posebnu pažnju ranjivom položaju Romkinja u današnjem društvu. Danas njihov Centar pruža ženama praktičnu pomoć - medicinsku, pravnu, obrazovnu”, saopšteno je juče.

Delija je potvrdila “Vijestima” da je obaviještena da je ovogodišnji laureat nagrade Ana Lind. Ona nije željela da komentariše nagradu dok je i zvaničnim, pismenim putem, ne obavijeste iz Fondacije.

Ranije je za švedski radio ispričala kako aktivistkinje Centra za romske inicijative ponekad nailaze na neprijateljstvo čak i kod samih Roma, zato što Centar ruši neke od romskih tabua - na primjer, organizacija se bori da više žena dobije posao i zarađuje svoj novac.

Novčani dio nagrade Ana Lind iznosi 150.000 kruna, ili 15.000 eura.

Nagrada se dodjeljuje osam godina za redom u sjećanje na ministarku inostranih poslova Švedske koja je ubijena u Stokholmu.

Prema Fondaciji Ane Lind, nagrada je predviđena da pokaže da nasilje ne može pobijediti vjeru u mirne i demokratske načine promjene.

.

Galerija

Bonus video: