Fejzić: Dešavanja u Siriji i Iraku nemaju nikakve veze sa islamom

“Nijedna religija se ne može povezati sa terorizmom”, naglasio je Fejzić
8 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2014. 10:56h

Religija se prečesto zloupotrebljava, najčešće zlonamjerno iskrivljena u svrhe različitih ideologija koje u svom pojavnom obliku sa religijom i vjerom imaju malo ili nimalo zajedničkog, poručio je reis Islamske zajendice Crne Gore (IZCG) Rifat Fejzić.

On je na međunarodnoj konferenciji o vjerskom pluralizmu u Evropi napomenuo da dešavanja u Siriji i Iraku nemaju nikakve veze sa islamom niti sa njegoviim učenjem.

“Islam znači mir i spas, a ima pravilo da ko ubije jednog čovjeka kao da je ubio cio svijet i jasno je da takva djelovanja nemaju veze sa vjerom”, napomenuo je Fejzić.

On je rekao da postoje minorne grupe u svim vjeram i nacijama koje teže destabilizaciji.

“Nijedna religija se ne može povezati sa terorizmom”, naglasio je Fejzić.

Omer Kajošaj iz IZCG napomenuo je da je potrebno fokusiranje na duhovno, što će pokazati da ljudi nijesu različiti, a dekan Univerziteta u Beču Ednan Aslan kazao je da je neophodno suočiti se sa izazovima i započeti otvoreni dijalog u samom društvo.

“Vjersko obrazovanje igra ključnu uloga, a mediji mogu nekad i naglašavati konflikt. Religije imaju mnogo veći potencijal da stvore mir u evropskim pluralističkim društvima”, kazao je on.

Konfeneciju koja traje do 19. oktobra, organizovali su IZCG, bečki iniverzitet i Univerzitet Crne Gore.

Numanović: Odgovorni da se sankcionišu

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da smatra da državni organi treba da sakncionišu vinovnike incidenata koji su se u Crnoj Gori desili nakon utakmice Srbija Albanija.

“Nažalost, imali smo nekih pojava i samo državni organi treba da rade svoj dio posla oa i da se odnose prema vinovnicima koji izazivaju nered, da počinioce takvih stvari privedu pravdi i kazne”, rekao je on. Numanović je napomenuo da nije potrebna dalja polarizacija i politizacija tog problema.

Bonus video: