Fejzić je zarobio Islamsku zajednicu - Vijesti.me
SANDŽAČKI MUFTIJA ABDURAHMAN KUJEVIĆ ZA “VIJESTI”:

Fejzić je zarobio Islamsku zajednicu

“Ko god odskače od tog sjevernokorejskog pravila ili biva istjeran ili marginaliziran. Moji kolege i prijatelji koji još rade, dobro to znaju. Oni su se odlučili da idu linijom manjeg otpora, ćute i ne koriste svoje intelektualne i moralne kapacitete”, rekao je Kujević

Abdurahman Kujević
Abdurahman Kujević (Foto: Jadranka Ćetković)

Islamska zajednica u Crnoj Gori, kao najbitnija institucija kod muslimana,  zarobljena od jednog čovjeka -  reisa Rifata Fejzića,  vještački nametnutog vjernicima.

To je u razgovoru za “Vijesti”, ocijenio sandžački muftija Abdurahman Kujević.

“O prvoj poziciji u Islamskoj zajednici muslimani ne odlučuju samostalno u okviru svoga sistema, već im se na 'povjerljiv' način nameće onaj koji uglavnom ne zaslužuje to mjesto. Pravila te neregularne i nepoštene igre nisam htio, niti sam mogao da prihvatim i zato su se okomili na mene prethodnih godina”, kazao je Kujević koji je izopšten iz IZCG.

Rekao je da mu je u okviru  zabranjeno djelovanje jer “onaj koji je porobio IZCG želi samo one koji su na njegovom stepenu stručnog i moralnog nivoa ili ispod toga”.

“Ko god odskače od tog sjevernokorejskog pravila ili biva istjeran ili marginaliziran. Moji kolege i prijatelji koji još rade, dobro to znaju. Oni su se odlučili da idu linijom manjeg otpora, ćute i ne koriste svoje intelektualne i moralne kapacitete”, rekao je Kujević.

Nakon što je muftija Muamer Zukorlić odlučio da nastavi  djelovanje kroz politiku Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, u martu prošle godine Kujević je imenovan na njegovo mjesto.
Prvi je muftija sandžački iz Crne Gore.

“Obavljati funkciju muftije u jednom narodu je najveća čast. Nijedna pozicija se ne može ravnati tom titulom zato što je tu ulogu prije svega imao božiji poslanik Muhamed, a onda svi velikani kroz istoriju islama i muslimana. Poseban vid priznanja mi čini činjenica da mi je povjerena dužnost koju je prije mene obavljao muftija  Zukorlić. U našem vremenu niko nije uzdigao titulu muftije kao on. Podigao je na visok nivo i teško da će bilo ko poslije njega moći da prati njegove visoke standarde u radu”, smatra Kujević.

Poštovanje njegovog lika i djela u srbijanskom ili sjevernom dijelu Sandžaka i nipodištavanje u IZCG, on objašnjava “porobljenošću te institucije”.

“Na sjeveru Sandžaka muslimani su se izborili za slobodu  vitalnih institucija. Tu prije svega mislim na IZ. Naše institucije tamo djeluju autonomno i slobodno. Glavni princip prilikom biranja odgovornih  je kvalitet u intelektualnom i moralnom pogledu. Kada je u pitanju prostor Sandzaka koji se nalazi u Crnoj Gori, moramo nažalost primijetiti da institucije ne funkcionišu slobodno”.

Zukorlić se sada bavi politikom, a na pitanje da li se njegovo djelovanje može dovesti u kontekst uticaja aktuelne srbijanske politike na vjerska i politička dešavanja u Crnoj Gori, Kujević je kazao da je Muftijstvo sandžačko iznad svih političkih stranaka.

Rifat Fejzić
Rifat Fejzić(Foto: Boris Pejović)

“Muftija Zukorlić je čovjek od znanja, posebno islamskog znanja. Nakon što je napustio administrativnu funkciju muftije nastavio je  pozitivno i opšte korisno djelovanje i kroz polje politike. Poznato je da je, prije svega, razvio barjak pomirenja unutar našeg naroda,  a osim toga zastupa pomirenje između svih naroda na Balkanu. Ta ideja u potpunosti korespondira sa islamskim učenjima. Pomirenje je lijepa riječ i pravedan princip. To je standard koji nema alternativu za sadašnjost, a posebno za našu budućnost. Pomirenje treba graditi na istini i pravdi. Kada se pravedno postupa prema ljudima, oni su zadovoljni pa ih taj osjećaj tjera na borbu za mir i stabilnost”, kazao je Kujević.

Kao najveći problem u IZCG on je rekao da vidi nepostojanje slobode i smatra da se ona mora vratiti na ustavni princip odvojenosti vjerskih institucija od države.

“U našem slučaju, nažalost, imamo potpuno suprotno kretanje da se IZ u CG direktno vezala za Vladu, do mjere da se može reći da je postala njen organ. Kako drugačije tumačiti ozakonjenu poziciju prvog čovjeka IZ da ga bira Vlada, a ne vjernici. Možda baš u ovako neprirodnom stanju u kome se našla IZ u Crnoj Gori treba potražiti odgovor - zašto se od prvog čovjeka IZ kontinuirano plasiraju uglavnom politički stavovi o nekakvim uvreženim opasnostima, koje, ako i postoje, mogu doći samo od onih koji pokrivaju visoke društvene pozicije bez adekvatnog stručnog i moralnog kredibiliteta”, kazao je Kujević.

Rekao je da  on ne može biti uzrok podjele unutar IZCG, ali da se to može dogoditi iz drugih razloga.

“Lako se može dogoditi pojava kada je obični narod učeniji od  predvodnika. Taj raskorak dovodi do problema i negativnih posljedica. Ovo je, između ostalog, razlog krize autoriteta. Takozvani autoriteti pozivaju narod u nešto šta je za narod već prevaziđeno i kada im se ne pokore, prizivaju državu u pomoć, zloupotrebljavajući je na taj način. Najljepše stanje jednog društva je kada ljudi vole svoje predvodnike i blagosiljaju ih, a i prvaci poštuju  narod i vode ih pravim putem do dostojanstva u ovom životu i vječne sreće u životu nakon smrti”, kazao je Kujević.

Reis želi da navuče zlo na naše porodice, a mi mu želimo dobro

Govoreći o optužbama Fejzića - da Zukorlić i njegove institucije proizvode ekstremizam i terorizam, Kujević je kazao da “najradije ne bi komentarisao potvore koje permanentno upućuje taj čovjek”.

“Svojim ljagama želi da navuče zlo na nas i naše porodice, a mi i pored svega toga njemu želimo dobro i molimo se svemogućem Stvoritelju da mu oprosti i uputi ga na pravi put. Svi znaju da njegova priča nema nikakve veze sa realnim svijetom u kojem živimo. Naše djelovanje se temelji na autentičnim izvorima islama i normativnim aktima proizašlih iz Ustava Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Po tom dobro utabanom i provjerenom pravilniku djeluju naši muftije, imami, muderisi i ostali službenici na teritoriji Bosne, Sandžaka, Srbije, Hrvatske, Slovenije i zemljama cijele zapadne Evrope, Amerike i Australije”, kazao je Kujević,  i dodao da islamske obrazovne institucije djeluju po jedinstvenom planu i programu.

“Valja napomenuti da smo pri osnivanju medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici ustupili naš program rada i po tome i dan danas radi. Kako je sada moguće da reis napada našu medresu u Rožajama, a ona je na neki način bila osnova za utemeljenje njihove medrese. Pozivam reisa Rifata Fejzića da se ujedinimo i okupimo oko zajedničkih vitalnih interesa vjere i naroda. On treba da odustane od dosadašnjeg načina ponašanja. To ne vodi nikakvom dobru. Jedinstvena IZ sa sjedištem u Sarajevu u čijem sastavu je Muftijstvo sandžačko jedan je od ključnih interesa našeg,  kao i ostalih naroda koji žive sa nama na ovom prostoru. Ubijeđen sam da bi to dodatno učvrstilo stabilnost cijelog regiona”, zaključio je Kujević.