Fejzić po svojoj mjeri skrojio propise Islamske zajednice da bi bio reizabran

“Uz te uslove konkursa, nedostaje još samo fotografija onoga ko ih ispunjava, a svi odlično znamo ko je to“, kazao je Kurgaš “Vijestima”, istakavši da je vlast podržavala Fejzića
880 pregleda 65 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2015. 19:39h

Novi Ustav Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) skrojen je po mjeri aktuelnog reisa Rifata Fejzića i njegovog reizbora na tu funkciju.

Ustavom su predviđeni potpuno novi uslovi za izbor najvišeg poglavara IZCG, između ostalog i da kandidat za reisa ne može biti mlađi od 40, ali ni stariji od 60 godina. U dokumentu usvojenom prošle sedmice piše i da kandidat mora da ima bar 10 godina iskustva.

Oba uslova Fejzić nije ispunjavao kada je 2003. godine imenovan za reisa. On je tada imao nepunih 29 godina i nepune četiri radnog iskustva.

“Za reisa može biti biran istaknuti alim, koji posjeduje srednje i visoko islamsko obrazovanje, koji je obavljao dužnosti u IZ najmanje deset godina, od čega najmanje pet godina sa visokom stručnom spremom i koji je poznavanjem islamskog učenja i ponašanjem stekao opšti ugled i povjerenje pripadnika IZ“, piše u novom Ustavu IZCG.

Fejzić je u utorak obećao da će odgovoriti na pitanja “Vijesti”, ali do sinoć nije saopštio kako komentariše povećanje starosne granice i da li neko, osim njega, ispunjava nove uslove predviđene Ustavom.

Fejziću drugi mandat ističe ove godine, a izbori će biti raspisani najvjerovatnije u septembru.

Više sagovornika “Vijesti” nezvanično je saopštilo da novi Ustav zapravo znači reizbor Fejzića , ali je samo predsjednik NVO “Broj 19” Mirsad Kurgaš pristao javno da govori o tome.

“Uz te uslove konkursa, nedostaje još samo fotografija onoga ko ih ispunjava, a svi odlično znamo ko je to“, kazao je Kurgaš “Vijestima”, istakavši da je vlast podržavala Fejzića od izbora za reisa 2003.

O tom odnosu svjedoči i činjenica mu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša dodijelio i stan.

Kurgaš je ocijenio da ne čudi to što je novi Ustav donijet u susret izborima i da neće biti prvi put da Fejzić mijenja pravila kako bi ostao reis:

“On sa svojim kvalifikacijama, radnim (ne)iskustvom, nije zadovoljavao kriterijume koji su bili predviđeni Ustavom iz 2003. godine, kada je prvi put postao reis. Četvorogodišnji mandat je 2007. godine sebi produžio na šest godina amandmanima koje je usvojio Sabor IZCG, kojem je mandat istekao”.

Na sajtu IZCG stoji da je Sabor 16. aprila jednoglasno usvojio predlog Ustava. Nacrt za taj dokument, po predlogu Mešihata, odnosno reisa Fejzića , uradila je Ustavna komisija koja je brojala devet članova.

Tekst nacrta, piše na portalu monteislam.com, bio je 15 dana na javnoj raspravi.

Fejzić je ranije novinarki “Vijesti” kazao da nije isključeno da će otići sa mjesta reisa i baviti se politikom, ili diplomatijom, potvrdivši da radi i na „svjetovnom obrazovanju“.

Ne postoji ograničenje broja šestogodišnjih mandata

Prethodni Ustav IZCG predviđao je da mandat reisa traje četiri godine, uz mogućnost jednog ponovnog izbora. U novom najvišem pravnom aktu IZ ne postoji, međutim, član koji ograničava broj šestogodišnjih mandata.

Fejzić je i prvi četvorogodišnji mandat produžio na šest godina amandmanima Sabora IZ, kojem je bio istekao mandat, zbog čega su islamski pravnici cijenili da je to učinjeno nezakonito.

Kurgaš tvrdi da je Fejzić kršio prethodni ustav IZ i da je bilo slučajeva “zloupotrebe vjere u političke svrhe”.

“Sve mi to nije davalo nade da će se nešto bitnije promijeniti, a novi Ustav je samo potvrdio da sam bio u pravu“, rekao je Kurgaš.

Bonus video: