Fekalije iz hotela "Olimpik" i "Belvi" teku u Port Milenu

Iz Karzme je sigao odgovor na pitanje Vijesti u kome se kaže "da se fekalni otpad iz kompleksa Holiday Village Montenegro otprema u fekalne separatore, shodno poznatim eko-standardima i nikako se ne može izlivati u Port Milenu”
173 pregleda 10 komentar(a)
Fekalije, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Fekalije, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 06.07.2018. 19:28h

Velike količine fekalija odlivaju se više od deset dana u Port Milenu kanalom u koji ispuste, prema tvrdnjama mještana, imaju hoteli novotvorenog kompleksa “Holiday Villages Montenegro“ na ulcinjskoj Velikoj plaži.

Zbog toga se širi nesnosan smrad, a žitelji kažu da je nepodnošljivo u popodnevnim i večernjim satima, u šta se uvjerio i novinar “Vijesti”.

Ekološki incident događa se nepun mjesec nakon što je pompezno otvoren “Holiday Villages Montenegro“, u okviru koga posluju hoteli “Olimpik“ i renovirani “Belvi“. Svečanoj večeri tada je prisustvovao i premijer Duško Marković.

Iz Karzme je sigao odgovor na pitanje Vijesti u kome se kaže "da se fekalni otpad iz kompleksa Holiday Village Montenegro otprema u fekalne separatore, shodno poznatim eko-standardima i nikako se ne može izlivati u Port Milenu”.

Dugogodišnjii radnik “Ulcinjske rivijere” Sudo Sadiković koji u blizini ima kuću, kazao je da je kanal postojao i ranije, ali da se smrad nikad nije osjećao kao sada. Naveo je i da je kanal svojevremeno “Ulcinjskoj rivijeri” služio isključivo za odvod atmosferskih voda u Port Milenu.

“Kanal je bio prekriven rastinjem cijelom dužinom do mjesta gdje se uliva u Port Milenu. Imao je svoju prirodnu izolaciju. Sada je otkriven jer zakupci hotela izvode radove i postavljaju nove cijevi”, priča Sadiković dok pokazuje veliku cijev ispod novoizgrađenog pješačkog mosta koji vodi ka hotelu “Olimpik”.

Kanal se nalazi izvan hotelskog kompleksa, od koga ga dijeli samo žičana ograda.

U neposrednoj blizini mosta, u mulju fekalija, vidi se ispust za koji Sadiković kaže da je od hotela “Olimpik“. Pedest metara niže, nalazi se drugi ispust.

“To je od hotela ‘Belvi’. Ova cijev nekada je išla skroz preko ulice i otpadne vode su ispumpavane na privatna imanja. Za to smo plaćali veliki novac”.

Predsjednik NVO “Zeleni korak” Dželal Hoždić kazao je da situacija nije nimalo prijatna. “Obišao sam teren i ostao zapanjen”.

Podsjetio je da su kada je riječ o stranim investicijama, uvijek u prvom planu eko-planovi, odnosno rješavanje svih ekoloških problema, potom benefiti lokalnog stanovništva, Opštine i države, a potom profit. “To je evropskii standard. Ovdje je to poređano naopako”.

Kanal dugačak oko 300 metara u Port Milenu se uliva tačno ispod novog mosta.

Mještanka Violeta Rudović živi u obližnjoj kući i tvrdi da je smrad nepodnošljiv u predvečerje.

“I sada smrdi, ali pred veče je stvarno neizdrživo. Ne znamo šta rade ti novi vlasnici ili zakupci, ali neko nešto mora da preduzme da ovo prestane”.

I Vesko Milović živi u blizini mosta i kaže da nikad do sada nije bilo takvog smrada sa Port Milene.

“Posebno popodne i predveče kada maestral sav mulj i smrad potjera uzvodno”.

Kaže i da je malo smrdjelo i prethodnih godina, od kada solana ne radi i ne pumpa vodu u Port Milenu.

Hodžić: Japanska tehnologija rješava problem

Hodžić je ocijenio da se problem može riješiti iskopavanjem nove septičke jame, u kojoj bi se u fekalije ubacivale specijalne kuglice radi rastvaranja i eliminsanja smrada.

“To je japanska tehnologija koju već koriste hotelijeri po primorju i to je najbezbolnija varijanta. Ujedno i korisna jer te se vode kasnije mogu ispustiti u Port Milenu ili koristiti za navodnjavanje”.

Bonus video: