Fekalije se slivaju u kanale za so

"Možda ima onih koji izlivaju kanalizaciju u kanal, ali mislim da će prije biti da je to zbog prepunjenosti septičkih jama", kaže jedan od mještana
118 pregleda 9 komentar(a)
kanal, fekalije, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
kanal, fekalije, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 21.06.2017. 05:36h

Dno kanala, kojim se morska voda pumpama crpi na bazene ulcinjske Solane, danima je već prekriveno fekalijama koje se izlivaju iz nekoliko okolnih objekata.

Sagovornik “Vijesti” iz Solane kazao je da je stečajnja uprava i tokom berbi sve do 2013, uzalud obraćala inspekcijama da se fekalije izlivaju u kanal i zajedno sa morskom vodom otiču u bazene gdje je vršena kristalizacija.

“Sa tog aspekta, kvalitet soli uvijek je bio diskutabilan iako su analize bile jako dobre. Svi znamo da je ta količina fekalija gotovo zanemarljiva u ukupnoj masi voda na bazenima, ali je ipak to količina,” kazao je on.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, jedna od pumpi je u kvaru zbog čega voda ne otiče u bazene, dok je suša dodatno isušila kanal tako da je vidljiva i kanalizaciona cijev odakle ističu fekalne vode.

“Imali smo saznanja da je kanalizacija nekoliko objekata direktno nakačena na kanal. Na sve to smo ukazivali i inspekciji, ali se sve na tome i završavalo,” kazao je sagovornik, koji nije želio da mu se ime pominje.

Mještanin Enver Mila ne zna da li ima kuća iz kojih se kanalizacija direktno izliva u kanal, ali tvrdi da je katastrofa zbog toga što ne radi kolektor.

“Moguće da ima i onih koji direktno izlivaju kanalizacione vode u kanal, ali mislim da će prije biti da je to zbog prepunjenosti septičkih jama. Da kolektor radi ne vjerujem da bi do ovoga došlo,” kazao je Mila.

I nekoliko drugih mještana iz Đerana, čije kuće gravitiraju kanalu, požalilo se da je smrad sa kanala već danima nesnošljiv.

“Ista je to priča svake godine i kada je solanski kanal u pitanju ili kad zasmrdi sa Port Milene,” kazali su oni.

Direktor ulcinjskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Fehmi Avdiju juče nije odgovarao na telefonske pozive i poruke “Vijesti”, pa je izostao odgovor da li je upoznat sa tim i šta će preduzeti.

Za ekološku državu kakva je Crna Gora, sama ta činjenica predstavlja svojevrsni skandal, ali splet okolnosti ogolio je malo veći problem. S.A.

Bonus video: