Feribot "Sveti Stefan" ide u staro gvožđe

Feribot, kapaciteta 400 putnika, plovio je na redovnoj liniji Bar - Bari, povremeno za Ankonu, te između albanske luke Drač i italijanskih luka
512 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 20:02h

Uz dug pozdrav sirene, na posljednje putovanje iz barske luke krenuo je feribot "Sveti Stefan", AD "Barska plovidba".

Kao i njegov slavni prethodnik u barskoj floti, čije je ime nosio, popularni “Crveni Svetac” će završiti u starom gvožđu, s tom razlikom što njega breneri neće rezati na obali pod Volujicom, već u Maloj Aziji.

Zapovjednik feribota, kapetan Nebojša Đurnić, sa petnaestočlanom posadom, poveo je brod u tursko brodogradilište Alijaga.

Brod od 6.918 bruto tona, dug 110, a širok 17 metara, izgrađen je 1977. godine u norveškom gradu Bergenu, a na listi flote "Barske plovidbe“ bio je od 17. decembra 2000, nakon kupovine od britanske kompanije "Condor Ferries".

Kapaciteta 400 putnika, plovio je na redovnoj liniji Bar - Bari, povremeno za Ankonu, te između albanske luke Drač i italijanskih luka.

Iz menadžmenta barske kompanije nedavno su objavili da je odluka o prodaji broda donijeta na osnovu biznis plana i plana razvoja kompanije, "prije svega zbog smanjivanja troškova u poslovanju, a i zato što brod ne bi mogao da izađe u susret najavljenim međunarodnim pomorskim tehničkim zahtjevima".

Grčka brokerska kuća "Nilimar Shipping" objavila je da je "Sveti Stefan" prodat turskim rezalištima po cijeni od 322 dolara za tonu težine, odnosno za ukupno nešto manje od 1,1 milion dolara.

AD “Barska plovidba” sada raspolaže feribotom „Sveti Stefan II“, popularnim "Bijelim Svecom“, a uskoro treba da dobije dva teretna broda na osnovu lanjskog ugovora o kupovini sa kineskim brodogradilištima, po cijeni od 23,2 miliona dolara po brodu, za šta je dobijena podrška Vlade Crne Gore.

Galerija

Bonus video: