Fešta Kamelija: Stigla i ljubavnica

Manifestacija je tradicionalno počela scenskim prikazom, dolaskom pomorca kapetana sa dalekog putovanja iz Japana
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 19:50h

U Stolivu je u prisustvu velikog broja Kotorana i gostiju, održana centralna manifestacija tradicionalne 21. „Fešta kamelija“ posvećene cvijetu kamelije, koju organizuju Udruženja „Kamelija” i mjesne zajednice Stoliva.

Manifestacija je tradicionalno počela scenskim prikazom, dolaskom pomorca kapetana sa dalekog putovanja iz Japana, koji je krajem 18. vijeka donio prvi cvijet kamelije u Boku, a na stolivskom mulu dočekali su ga supruga u djeca.

Međutim ove godine kapetan je izašao iz okvira tradicije, pa je tako prije nego je pristao barkom na mulo gdje su ga čekali supruga i djeca, prethodno svratio na susjedno mulo gdje je krijući iskrcao ljubavnicu koju je doveo iz Japana.

Scenskim prikazom ove godine uvedena je još jedna novina, pa je kapetan prilikom otvaranja Fešte kamelije, umjesto u Stoliv prvo svratio do šoping centra “Kamelija” gdje je prošetao sa svojom Japankom, uz obrazloženje da tri godine nije bio doma, te da su mu javili za šoping centar i da je bio kuriozan da je prvo tamo morao svratiti.

Nakon performansa uslijedio je prigodan kulturno-zabavni program, postavka izložbe aranžmana od cvijeta kamelije, izložba likovnih radova i prezentacija literarnih radova, izbor najljepših bašta sa kamelijama, kao i izlet pješačkom stazom na brdo Vrmac i u Gornji Stoliv, od 8 do 13 sati i tradicionalna mušuljada. Za ovu priliku obezbijeđeno je 400 kilograma mušlji i 150 litara vina.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra turizma Zoran Duletić, koji je, između ostalog, kazao da ova manifestacija još više dobija na značaju jer se odvija van sezone. VD direktora Turističke organizacije Kotora Mirza Krcić, kazao je da će TO i dalje pomagati manifestacije ovog tipa, te da su u ovoj godini predviđena veća sredstva u odnosu na prošle godine za organizaciju ove manifestacije.

U ime organizatora goste su pozdravili Vinko Vujović i Romeo Mihović. Tradicionalni Bal kamelija sa izborom dame kamelija biće organizovan 31. marta u 20.30 u hotelu „Vrmac“ na Markovom rtu.

Programom manifestacije predviđen je i koncert kotorskih mladih muzičkih stvaralaca „Kameliji s ljubavlju“ 12. aprila u 19 sati u koncertnoj dvorani Muzičke škole, a takmičenje „Kamelija trofi“ planirano je za 29. april sa početkom u 6 sati ujutru.

Jedriličarska regata biće održana u 10 sati, trka veslača sa drvenim barkama je u 11, a proglašenje najboljih i zabavni program u podne. Manifestacije se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, a uz podršku lokalne Turističke organizacije.

Bonus video: