Festival nikad nije održan: Opština Budva za sada ne mora da plati 600.000 eura "Lovćen filmu"

"Postupak se vraća istom sudu na ponovno suđenje s tim što će se nova glavna rasprava održati pred drugim sudijom", navodi se u rješenju Apelacionog suda u koje su "Vijesti" imale uvid
0 komentar(a)
Cadmus bioskop, Foto: Opština Budva
Cadmus bioskop, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 13.07.2018. 20:06h

Budvanska opština za sada neće morati da isplati kompaniji "Lovćen film" 600.000 eura, jer prije tri godine nije održan filmski festival "Cadmus city Budva".

Tako je Apelacioni sud ukinuo presudu Privrednog suda, kojom je dosuđeno da Opština Budva i Javna ustanova "Grad teatar" isplate "Lovćen filmu" 565.955, 44 eura.

"Postupak se vraća istom sudu na ponovno suđenje s tim što će se nova glavna rasprava održati pred drugim sudijom", navodi se u rješenju Apelacionog suda u koje su "Vijesti" imale uvid.

U obrazloženju presude piše da je Ugovor o održavanju festivala zaključen 15. jula 2015., za period od 2015. do 2019.

Opština i "Grad teatar" su bili dužni da pruže finansijsku podršku za njegovo održavanje.

"Stoji činjenica da Opština i JU Grad teatar nijesu tu obavezu izvršili za 2015., ali to ne podrazumijeva njihovu automatsku odgovornost za nastalu štetu, kako to Privredni sud pogrešno nalazi", piše u presudi.

Tokom sudskog postupka, kako se navodi, Opština je ukazivala da je njena obaveza prema ugovoru iz jula 2015. bila da pruži finansijsku podršku za organizaciju filmskog festivala, ali ne i da omogući organizaciju cijelog festivala, kao i da „Lovćen film“ nije bio spreman da uloži svoja finansijska sredstva, a očekivao je dobit.

Iz "Lovćen filma", koji gazduje bioskopom "Cadmus cineplex", nijesu odgovorili "Vijestima" o kakvom filmskom festivalu je riječ, ni ko je potpisao ugovor o njegovom održavanju.

Filmski festival nikada nije održan, niti je javnost ikada do sada bila obaviještena da je ugovor zaključivan.

Taj spor je samo jedan u nizu sudskih sporova koje Lovćen film i Opština vode jedni protiv drugih.

Prethodna DPS vlast zaključivala je sumnjive ugovore, zbog kojih u proteklih godinu i po crnogorski sudovi presuđuju na štetu Opštine Budva, pa su građani plaćali milionske odštete.

Bonus video: