Filip Jovović iz Bara proizvodi liker od masline

Jovović se, kako kaže, dugo bavi ovim poslom i ima oko 70 korijena masline u svom vrtu
155 pregleda 0 komentar(a)
masline, maslinovo ulje, Foto: Shutterstock
masline, maslinovo ulje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2013. 20:42h

Od masline se, zna svako ko je u protekla dva dana posjetio podgorički Delta siti, može praviti i liker. I to odličan!

Savremeni uređaji u kojima se cijedi ulje rade na principu centrifuge, koja odvaja plod od koštice

Jedan od izlagača na Danima maslina u ovom tržnom centru bio je i Filip Jovović iz Gretve pored Starog Bara, koji pored ploda masline i kvalitetnog ulja proizvodi i suvenire od drveta ove plemenite biljke, ali i slatko-gorki liker.

Jovović se, kako kaže, dugo bavi ovim poslom i ima oko 70 korijena masline u svom vrtu. One su od sorte žutice koja je, kako kaže, autohtona, vrlo izdašna i najbolje prilagođena barskom tlu.

Filip je, kao član udruženja maslinara Bara, imao prilike da vidi kako ovaj posao rade kolege u Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj

Sa Jovovićevih maslina, koje su stare od 300 do hiljadu godina, plod stiže u mašineprije nego padne na zemlju i oksidira, jer je takva preporuka stručnjaka za ovu oblast, da bi se dobilo kvalitetnije ulje.

Savremeni uređaji u kojima se cijedi ulje rade na principu centrifuge, koja odvaja plod od koštice, da bi se ulje dalje cijedilo. Jedna ovakva mašina košta dvadesetak hiljada eura, i radi na temperaturi od oko 12 stepeni, što znači da se ulje dobij a procesom hladnog cijeđenja.

Na Jovovićem štandu mogla se vidjeti i maketa starinskog mlina, gdje se veliki kamen okretao i pritiskao plod masline, da bi se u drugom dijelu pod presom cijedilo ulje. Današnja tehnologija ipak omogućava bolji proizvod, pa Jovović pravi obično, djevičansko i ekstra djevičansko ulje.

Filip je, kao član udruženja maslinara Bara, imao prilike da vidi kako ovaj posao rade kolege u Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj. Od svih se, kako kaže, po nešto može naučiti, ali on misli da domaća ulja kvalitetom ne zaostaju za onima svjetskog proizvođača.

Bonus video: