Fišer: Partijsko zapošljavanje državu gura unazad

Ambasador Njemačke u Podgorici je ukazao da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključna na putu ka EU
80 pregleda 7 komentar(a)
Pius Fišer, Milka Tadić Mijović, Foto: Savo Prelević
Pius Fišer, Milka Tadić Mijović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2013. 18:56h

Ambasador Njemačke u Podgorici Pius Fišer kazao je da zapošljavanje u javnom sektoru nikad ne smije da se koristi kao politički mamac da se privuku glasači jer bi svaka strategija te vrste unazadila Crnu Goru.

“Svaka strategija te vrste bila bi suprotna ciljevima fiskalne održivosti i podrila bi napore Crne Gore da dalje unaprijedi svoje rukovođenje”, kazao je Fišer na okruglom stolu “Uticaj reforme javne uprave na borbu protiv korupcije i proces evropskih integracija” koji je organizovao nedjeljnik Monitor.

On je napomenuo da “ako su se takve prilike događale u prošlosti, njih u budućnosti treba spriječiti” jer je transparentnost ključni mehanizam za prevenciju korupcije.

”Neophodno je da se uspostavi sistem zapošljavanja državnih službenika zasnovan na ličnim zaslugama i transparentnost javnih nabavki”, kazao je Fišer i dodao da se ove godine od Crne Gore očekuje da unaprijedi rezultate u borbi protiv tih društvenih anomalija gdje je “u proteklih šest mjeseci bilo malo napretka”.

Direktorka Monitora Milka Tadić-Mijović na početku panela kazala je da je Crna Gora još daleko od profesionalne javne uprave i da se uprkos reformskom zakonodavstvu kadrovi ne biraju isključivo znanja i javno utvrđenih kriterijuma.

“Može li nereformisana javna uprava, policija i tužilaštvo, odgovoriti velikim izazovima koji stoje pred našom zemljom u narednom periodu”, pitala je, između ostalog, Tadić-Mijović.

Crna Gora, smatra ona, može napredovati jedino ako koristi sve svoje resurse na pravi način jer drugačiji pristup ne dovodi u pitanje samo evropsku perspektivu već održivost sistema.

Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović ocijenio je da je korupcija u Crnoj Gori široko rasprostranjena, borba protiv nje slaba, bez mjerljivih rezultata i istraga u oblasti korupcije na visokom nivou.

“Depolitizacije javne uprave nema dok je tonova koji su se čuli sa snimaka Predsjedništva DPS-a. Vrhovno državno tužilaštvo po uniformnom sistemu odlučuje u slučajevima kao što su Snimak, Listing, Telekom, a brojne prijave vezane za korupciju redom odbacuju”, rekao je on.

Vuk Maraš iz MANS-a ironično je prokomentarisao da je umjesto izlaganja na panelu bilo dovoljno pustiti snimke sa sjednica DPS-a.

„Afera Snimak je uspjela da demaskira kompletnu priču o navodnoj depolitizaciji državne uprave i pokazala je koliko smo ovdje daleko od nje. O kršenju zakona koje se čuje na tim snimcima izostala je reakcija policije i Tužilaštva“, kazao je Maraš koji smatra da je uprava ogromna i neefikasna administracija način opstanka na vlasti vladajuće partije.

„Afera Snimak je uspjela da demaskira kompletnu priču o navodnoj depolitizaciji državne uprave i pokazala je koliko smo ovdje daleko od nje"

Profesor na Univerzitetu Crne Gore Gordana Đurović kazala da pitanja koja se odnose na reformu uprave moraju rješavati na najvišem nivou, kako bi se o njima raspravljalo na nižim.

U završnici debate učesnici okruglog stola su, između ostalog, zaključili da glomazna javna uprava mora biti potpuno depolitizovana i u službi građana i da samo profesionalna javna uprava može odgovoriti zahtjevima za borbu protiv korupcije i kriminala. Iako je bio najavljen ministar pravde Duško Marković nije došao, nego je umjesto njega panelu prisustvovala pomoćnica Svetlana Rajković.

Bulatović za “Uskok”

Ambasador Fišer je na panelu zatražio i mišljenje poslanika Bulatovića o formiranju specijalne jedinice u Tužilaštvu i policiji koja će se baviti slučajevima korupcije i kriminala. Fišer je kazao da je to predlog koji se ozbiljno razmatra i u sklopu Ministarstva pravde.

“Ja sam za to, razgovarao sam i sa nekim kolegama iz parlamentarne većine, nemaju ni oni ništa protiv toga. Međutim, imamo novu praksu u Crnoj Gori, a to je da se sve prihvata, da postoji postoji organizaciona struktura, u zakonu nadležnosti, ali nemati efikasnu implementaciju. Tako da mislim da formiranje dodatnih tijela ne rješava problem jer je problem u političkoj volji”, pojasnio je Bulatović.

Bonus video: