FK "Arsenal" raskinuo ugovor sa "Porto Montenegrom": Zid izdali za duplo manje novca

“Klub prinuđen da to uradi, jer sponzorski ugovor sa Porto Montenegrom nije mogao da podmiri sve potrebe”
140 pregleda 1 komentar(a)
Tivat
Tivat
Ažurirano: 08.12.2017. 18:24h

Uprava FK Arsenal iz Tivta pod misterioznim okolnostima ustupila je privatnom preduzeću dio klupske, odnosno opštinske imovine, jednostrano raskinuvši praktično duplo vrjedniji ugovor o sponzorstvu sa “Porto Montrenegrom”.

Bez javnog oglasa ili tendera, uprava kluba je prije nekoliko mjeseci odlučila da izda kompletnu površinu zida stadiona u velikom Gradskom parku sa zapadne i južne strane kompaniji “Mediativa“ iz Tivta, koja se bavi djelatnošću reklamnih agencija.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti“, FK Arsenal je više stotina kvadratnih metara površine zida na najudarnijem mjestu, pored kojeg dnevno prolazi veliki broj ljudi idući na gradsku rivu Pine, odnosno “Porto Montenegro” koji je odmah preko puta stadiona, izdala za 9.000 eura godišnje.

Kontroverzni aranžman doveo je do toga da je FK “Arsenal” u međuvremenu izgubio finansijski mnogo bolji ugovor o sponzorstvu koji je godinama imao sa Porto Montenegrom, vrijedan do 20.000 eura godišnje.

Nautički centar, preko čije se elektromreže i trafostanice stadion napaja električnom energijom, podmirivao je sve troškove za struju, a koji su u prosjeku iznosili oko 10.000 eura godišnje. Uz to, “Porto Montenegro” je uložio i više od 4.000 eura u postavljenje novog elektrokabla i mjerila preko kojeg se napaja stadion.

Na račun FK “Arsenal” svake svake godine je uplaćivan i dodatni novac, u vidu sponzorstva.

Računajuči iznose plaćenih računa za struju, klub je od “Porto Montenegra” godišnje dobijao i do 20.000 eura.

Toliki je iznos sponzorstva bio do 2015. godine, da bi u naredne dvije godine bio smanjen - prvo na ukupno 18.000, a onda na 15.000 eura godišnje.

Zauzvrat, “Porto Montenegro” je tražio da se ogradni zid stadiona ofarba plavo-bijelim štraftama, koje su prepoznatljiv vizuelni identitet firme.

Na zidu nijesu postavljane nikakve reklame, već je prostor uz njega čak i oplemenjen sadnjom biljaka vrijednih skoro 3.000 eura.

Većina njih je uklonjena kada je novi zakupac preuzeo zid koji se sada šareni u brojnim reklamama.

Iz Opštine koja je vlasnik FK “Arsenal” i stadiona nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ kako je moguće da se gradska imovina da u zakup bez javnog oglašavanja.

Ne obavještavajući “Porto Montenegro” zašto raskidaju ugovor o sponzorstvu, iz uprave FK Arsenal početkom godine informisali su ih da su zid stadiona izdali.

Zbog toga su ostali bez sponzorske podrške i u međuvremenu nagomilali dug za struju prema “Porto Montenegru na” oko 10.000 eura, od čega je FK “Arsenal” platio prvu ratu u iznosu od 1.000 eura.

Uprava “Arsenala” još se nije izjasnila o ponudama koje im je “Porto Montenegro” poslao za obnovu saradnje u 2018. jer je kćerka firma te komapnije - “PM Power” koja upravlja elektroenergetskim sistemom nautičkog centra, u međuvremenu i zvanično stekla status sertifikovanog operatera.

Zbog tehničkih okolnosti i činjenice da je jedini izvor napajanja strujom stadiona elektromreža “Porto Montenegra”, uprava FK “Arsenal” po zakonu mora da sa njima sklopi ugovor o snabdijevanju strujom po komercijalnim uslovima, što će ih sigurno koštati znatno više od dosadašnjih oko 10.000 eura godišnje.

Izvor "Vijesti“ iz Porto Montenegra kazao je da su upravi kluba ponudili da opet plaćaju sve račune za struju i daju više od 10.000 eura, ako se reklame uklone i zid ponovo ofarba u plabo-bijelo, ali da odgovor nijesu dobili.

Opština ćuti, a kune se u borbu protiv korupcije i transparentnost

Iz Opštine Tivat nijesu odgovrili kada je i u kom mediju objavljen javni poziv za davanje u zakup zida stadiona kao površine za oglašavanje i reklamiranje, koliko je iznosila minimalna početna visina zakupnine, ko se sve javio i koliko su iznosile sve pojedinačne ponude, te ko je izabran kao najpovoljniji ponuđač, na koji rok i pod kojim uslovima je sa njim sklopljen ugovor o zakupu.

“Opština nije u posjedu informacija i dokumenata koji su predmet pitanja, pa nadležni u Opštini upućuju na upravu FK Arsenal - predsjednika UO Sinišu Kusovca, koji moze obezbjediti odgovore.”, rečeno je “Vijestima” u lokalnoj upravi. Kusovac koji je ujedno i potpredsjednik Opštine Tivat i predsjednik OO DPS Tivta, u telefonskom razgovoru novinaru nije odgovorio na konkretno pitanje gdje je i kada FK Arsenal raspisao javni oglas za davanje u zakup ograde gradskog stadiona. On je samo kazao da je klub bio prinuđen da to uradi jer sponzorski ugovor sa Porto Montenegrom nije mogao da podmiri sve potrebe kluba čije su ambicije da se plasira u Prvu crnogorsku ligu.

Opština Tivat uradila je Akcioni plan za borbu protiv korupcije za period 2017-2018. koji sadrži 7 strateških ciljeva.

“Jedan od ciljeva Akcionog plana jeste i povećana transparentnost u oblasti raspolaganja imovinom i upravljanju prostorom. Po ocijeni opštinskog Tima za borbu protiv korupcije, ovo će biti najzahtjevniji zadatak posebno kada je u pitanju evidentiranje opštinske imovine. Od ogromne je važnosti pravilno otpočeti i sprovesti ovaj kontinuirani proces“, saopšteno je ranije iz lokalne uprave.

U sastav Tima ušli su i neki od članova uprave FK “Arsenal” koja je aminovala aranžman sa "Mediativom“.

Zakupac može da zaradi 108.000 eura, 12 puta više no što je platio

Novi zakupac zida je na njemu od proljeća do danas postavio oko 60 reklamnih panela koje izdaje zainteresovanim oglašivačima za 150 eura mjesečno po panelu. Ukoliko bi svih 60 panela bilo izdato 12 mjeseci po toj cijeni, ispada da bi „Mediativa“ na taj način godišnje zarađivala čak 108.000 eura, odnosno čak 12 puta više nego što plaća godišnju zakupninu ogradnog zida FK Arsenalu.

Kompanija “Mediativa“ iz Tivta osnovana je 29. maja, a kao jedini vlasnik u registru Privrednog suda navodi se Gordana Glavočić.

Bonus video: