Fond PIO o "bjelopoljskim kreditima": Novac je samo za stambene potrebe

Za sva pitanja koja se tiču dodjele kredita potrebno je obratiti se nadležnom Udruženju penzionera, kazao je Perović
176 pregleda 3 komentar(a)
Dušan Perović, direktor Fond PIO, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dušan Perović, direktor Fond PIO, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.08.2014. 19:46h

Novac iz fonda za poboljšanje uslova stanovanje može se namjenski koristiti samo za te namjene, podjela novca je u nadležnosti udruženja penzionera, Fond PIO je samo na zahtjev udruženja kao kreditora odbijao novac penzionerima od primanja, kazao je direktor Fonda PIO Dušan Perović povodom optužbi da udruženja nelegalno daju novac pod kamatu uz podršku Fonda PIO.

Organizacija Euromost je prije dva dana medijima poslala kopiju ugovora u kojem Udruženje penzionera iz Bijelog Polja iz fonda “Euro za stan”, koji je punjen tako što je uziman novac od penzionera, daje kredite od 500 eura na pet godina uz kamatu od tri odsto. Zbog toga su iz ove NVO pitali direktora Fonda PIO da li se stambena pitanja penzionera rješavaju na način što im se nezakonito oduzima novac, pa isti daje na kamatu.

Udruženje penzionera Bijelo Polje daje novac "na kamatu" >>>

Perović je u reagovanju napomenuo „da se sva sredstva od otplate kredita za poboljšanje uslova stanovanja, kao i otplate ili zakupa dodijeljenog stana usmjeravaju dalje za istu namjenu, kako bi bio obuhvaćen najveći mogući broj penzionera koji ovo svoje životno pitanje rješavaju u trećem dobu“.

„Za sva pitanja koja se tiču dodjele kredita za poboljšanje uslova stanovanja penzionera u Opštini Bijelo Polje potrebno je obratiti se nadležnom Udruženju penzionera Bijelo Polje. Fond PIO sa svoje strane, u okviru svojih redovnih aktivnosti, u cilju podrške penzionerima, realizuje kreditne obaveze penzionera i sprovodi obustave sredstava po osnovu raznih kreditnih zaduženja, uključujući i realizaciju kreditnih obaveza po osnovu stambenih kredita, koje usmjerava kreditorima“, saopštio je Perović.

Fond je sklopio više stotina ugovora sa pravnim licima i finansijskim institucijama, obezbjeđujući penzionerima mogućnost za nabavku roba i usluga na rate, bez kamate, kao i dobijanje kreditnih sredstava pod znatno povoljnijim uslovima

Kazao je i da je Fond sklopio više stotina ugovora sa pravnim licima i finansijskim institucijama, obezbjeđujući penzionerima mogućnost za nabavku roba i usluga na rate, bez kamate, kao i dobijanje kreditnih sredstava pod znatno povoljnijim uslovima.

„Sve druge aktivnosti Fonda sprovode se isključivo u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, kao i na zakonu i podzakonskim aktima zasnovanim procedurama“, istakao je Perović.

Biće izdvojeno još 50.000 za deset stanova

U izgradnju stambenog objekta sa 10 stanova u Bijelom Polju, pored Fonda bili su uključeni i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Opština Bijelo Polje i Udruženje penzionera.

„Pored stručne i tehničke pomoći, Fond je učestvovao i kroz izdvajanje 50.000 eura za izgradnju zgrade za penzionere. Sva sredstva izdvojena za rješavanju stambenih pitanja penzionera su isključivo namjenska i ne mogu se koristiti u druge svrhe, osim za izgradnju stanova ili poboljšanje uslova stanovanja“, naveo je Perović.

Aktivnosti oko izgradnje stambenih objekata se nastavljaju i donesena je odluka o izgradnji još jedne zgrade sa 10 stanova. Za tu namjenu Fond je obezbijedio dodatnih 50.000 eura, Opština Bijelo Polje lokaciju i oslobodila od plaćanja komunalija za izgradnju objekta, a preostala potrebna novčana sredstva će obezbijediti Opština i Ministartsvo rada uz solidarno učešće penzionera.

Bonus video: