Fond pozvao privatne apoteke: Završna faza za ukidanje papirnog recepta

Iz Fonda su kazali da je razvijeno posebno informatičko rješenje u obliku namjenskog portala za uvid u elektronske recepte, namijenjeno privatnim apotekama koje nemaju potpisan ugovor sa Fondom
53 pregleda 0 komentar(a)
apoteka, Foto: Boris Pejović
apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.01.2018. 20:14h

Fond za zdravstveno osiguranje sprovodi završnu fazu Projekta uvođenja elektronskog recepta, odnosno ukidanja štampane verzije recepta iz zdravstvenog sistema, saopšteno je iz te ustanove.

Iz Fonda su kazali da to podrazumijeva mijenjanje dosadašnjeg načina rada kako u javnim, tako i u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Kazali su da je razvijeno posebno informatičko rješenje u obliku namjenskog portala za uvid u elektronske recepte, namijenjeno privatnim apotekama koje nemaju potpisan ugovor sa Fondom.

“Svrha portala je stvaranje mogućnosti da ove ustanove u skladu sa propisima imaju uvid u propisane recepte za ljekove koji se izdaju u posebnom režimu. Kako bi privatne apoteke sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje nema ugovor o saradnji mogle imati uvid u propisane recepte (i iste čuvati u svojoj arhivi u obliku štampane kopije), neophodno je prikupiti podatke o svim zainteresovanim subjektima”, piše u saopštenju.

Iz Fonda su uputili apel privatnim apotekama koje nemaju sklopljen ugovor sa njima da im se obrate kako bi mogli izdavati ljekove za koje je obavezno postojanje recepta, kao što su antibiotici, kako bi im omogućili pristup portalu zbog uvida u propisane recepte sa posebnim režimom izdavanja.

Elektronski recepti za podizanje ljekova u apotekama počeo je da se koristi početkom decembra. Novi sevis eRecept omogućava pacijentima uvid u propisane i realizovane recepte, putem interneta, uz korišćenje računara, pametnih telefona, tableta.

Bonus video: