Fond za manjine podijelio pare, Vuksanoviću preko 300.000 eura

130.000 eura dato je projektima Bošnjaka/Muslimana, preko 35.000 albanskim organizacijama i oko 60.000 romskim udruženjima
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 20:02h

Članovi Upravnog odbora Fonda za manjine odlučili su da preko 300.000 eura dodijele Srpskom nacionalnom savjetu i nevladinoj organizaciji "Društvo za ravnopravnost i toleranciju", kojima rukovodi Momčilo Vuksanović.

Srpski nacionalni savjet svojim djelovanjem izaziva kontroverze jer ih jedan dio javnosti doživljava kao anticrnogorsko udruženje, dok ih iz najjače srpske partije optužuju za profiterstvo.

Nakon što je predsjednik UO Fonda Miroslav Marić novinare obavijestio da je podijeljeno 800.000 eura za projekte koji se tiču afirmacije kulture manjinskih naroda, predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić zatražio je da parlament povuče odluku Fonda o raspodjeli novca.

Dio novca crnogorskih građana, UO Fonda je dao i za projekte čiji nazivi ne govore o tome da oni mogu doprinjeti razvoju i očuvanju manjinskih prava

Osim Srpskog savjeta i "Društva za ravnopravnost i toleranciju", 130.000 eura dato je projektima Bošnjaka/Muslimana, preko 35.000 albanskim organizacijama i oko 60.000 romskim udruženjima.

Dio novca crnogorskih građana, UO Fonda je dao i za projekte čiji nazivi ne govore o tome da oni mogu doprinjeti razvoju i očuvanju manjinskih prava

  • "Učešće nogometne reprezentacije Hrvata na prvenstvu"
  • "Prevod doktorske disertacije sa njemačkog na engleski jezik"
  • "Obuka muzičkih talenata na harmonici i žičanim instrumentima"
  • "Istorijat zdravstvenih usluga u Ulcinju".

Novac su dobili i projekti "Opčinjenost morem" i "Škola mandoline", o čemu Marić nije želio da govori.

Marić ne želi da komentariše podnošenje prijave protiv njega

Marić je saopštio da se svaki projekat bodovao, te da je kvalitet sa kojim su se suočili članovi UO Fonda na znatno većem nivou nego proteklih godina, ne želeći da komentariše najavljeno podnošenje krivičnih prijava protiv njega i njegovih kolega u toj instituciji radi zloupotrebe službenog položaja:

"Degutantno je to da komentarišem".

Raonić je kazao da je Pravilnik o radu Fonda nezakonit, jer su i sami predstavnici UO rekli da su u tom kontekstu "popravili zakon"

Raonić je ponovio da će poslanici koji su članovi UO Fonda za nekoliko dana u Skupštini ocjenjivati djelovanje te ustanove, odnosno "sami sebe će analizirati i ocjenjivati, što je takođe novi konflikt interesa".

On je naglasio da je Pravilnik o radu Fonda nezakonit, jer su i sami predstavnici UO rekli da su u tom kontekstu "popravili zakon".

"To je skandalozno, oni su mimo zakonskih odredbi podijelili sredstva na osnovu nacionalnih kvota, a ne kvaliteta projekata", kazao je Raonić.

Raonić: Podržavaju se projekti koji govore o mržnji

Raonić je dodao da funkcioneri Fonda u tom smislu iznose "čitav niz laži", a sporno je i bodovanje, jer se gotovo isti projekti za različite nacionalne zajednice nejednako boduju.

"Ukoliko je to predstavnik Srpskog nacionalnog savjeta, njegova organizacija je dobila maksimalnih sto bodova, a ukoliko je to neko sa kim nijesu u dobrim odnosima, ta organizacija dobija svega 37 bodova", precizirao je Raonić.

Sa druge strane, kako je pojasnio Raonić, podržavaju se projekti koji čak govore o mržnji, pojačavaju etničku distancu i sadrže elemente nacionalizma.

"Svi su jednonacionalni projekti i sa te strane veoma sporni. UO podržava i neke projekte koji šire nacionalizam i vjersku mržnju", ocijenio je on.

Raonić je dodao da je raspodjela sredstava koja se odnosi na srpsku nacionalnu manjinu "više nego skandalozna“.

On je podsjetio da je većinsko raspoloženje unutar srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori da to nije manjina, a isto kažu i njihovi politički predstavnici.

On je zatražio od državnog tužilaštva da u svemu tome prepozna elemente krivičnog djela zloupotrebe službene dužnosti, navodeći da se konflikt interesa odnosi na “bukvalno sve članove UO“.

Niko se ne javlja na telefone

Upitan zašto je u ponedjeljak, kasno uveče, zakazana tajna sjednica UO, dan prije isticanja mandata poslanicima članovima UO, Marić je objasnio kako se konkurs morao završiti:

"Dan ranije ili kasnije, to nije važno”. UO je započeo sa radom 29. i sjednica je morala biti prekinuta i nastavljena je u ponedjeljak u večernjim satima, kada su poslanici mogli da dođu", kazao je on.

Marić je pojasnio i da je Odluka UO Fonda objavljena jedino u "Pobjedi", on je rekao da kontakt sa “Danom” i “Vijestima” nijesu mogli da uspostave.

“Vjerovali ili ne, u 'Danu' nijesu mogli da nam garantuju da će odluka izaći, a sa 'Vijestima' nijesmo uspjeli da stupimo u kontakt. Niko nam se nije javljao na telefone", objasnio je Marić.

Galerija

Bonus video: