Fondacija Petrović Njegoš donirala prozore i vrata bolnici za psihijatriju

Dr Aleksandar Tomčuk, istakao je da ova investicija unaprijediti uslove boravka i liječenja pacijenata
373 pregleda 5 komentar(a)
Princ Nikola, Dobrota, Foto: Ivana Komnenić
Princ Nikola, Dobrota, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 31.01.2013. 13:38h

Zahvaljujući donaciji Fondacije Petrović Njegoš u Specijlanoj bolnici za psihijatriju u Kotoru riješen je višegodišnji problem na muškom i ženskom hroničnom odjeljenju u kojima boravi oko 80 pacijenata.

Vrijednost donacije je 15 hiljada eura koje su utrošene za zamjenu stare dotrajale, novom eloksiranom bravarijom, tj 40 prozora i dvoje balkonskih vrata.

Zahvaljući se na donaciji direktor Specijalne bolnice za psihijtariju dr Aleksandar Tomčuk, istakao je da ova investicija unaprijediti uslove boravka i liječenja pacijenata koji su na višegodišnjem tretmanu u toj ustanovi.

"Ono što je bilo kritično i što se javljalo kao teškoća, naročito zimi, svakako su dotrajali prozori na sjevernoj strani koji su prokišnjavali i zbog kojih je bilo onemogućeno kvalitetnije grijanje" kazao je Tomčuk.

On je dodao da su za tu ustanovu donacije jako važne, ali da nažalost izuzev ove i donacije koju su prije nekoliko godina dobili od fonadcije iz Osla za postavljanje eloksirane bravarije na južnoj strani istog objekta, ozbiljnih donacija nije bilo.

Princ Nikola Petrović Njegoš, najavio je da je ova donacija početak saradnje Fondacije i Psihijatrijske bolnice.On je rekao da je strategija i opredjeljenje Fondacije vraćanje čovjeka prirodi.

Rečeno je da su već konkretizovani dalji koraci u toj saradnji koja će se odnositi na zajedničkom unapređenju radon okupacionih aktivnosti koje u bolnici već postoje ali nisu razvijene u kompletnom spektru aktivnosti koji bi pacijentima garantovao da, pored medikamentozne terapije, imaju mogućnost rehabilitacije kroz razne okupacione aktivnosti. Akcenat će biti na sprovođenju art terapije i terapije baštovanstva.

Prilikom obilaska hroničnog odjeljenja princ Nikola se susreo sa pacijentima. Pojedini su tražili su da se fotografišu sa njim, jedna pacijentkinja je zapjevala “Kralj Nikola na umoru, blagosilja Crnu Goru”,a pojedini su princu klicali “gospodaru, gospodaru”, što je izmamilo osmjehe na licu princa Nikole.

Posjetu princa Nikole Psihijatrijskoj bolnici zabilježila je i ekipa francuske državne televizije.

Bonus video: