Forca će tražiti odgovornost zbog pomora ribe u Ulcinju

"Tražićemo odgovornost krivaca, bez obzira ko su i iz kojih institucija", piše u saopštenju Force
0 komentar(a)
Brancin, Port Milena, Foto: Samir Adrović
Brancin, Port Milena, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 03.08.2015. 14:57h

Ustajalu Port Milenu, kojom i dalje pluta mrtva riba, juče u 09.00h ujutro konačno je zapljusnula svježa morska voda - prema dogovoru Opštine Ulcinj i uprave solane, pola vode iz solanskog kanala putem kojim se crpi morska voda za bazene solane, ubuduće će preko pumpe 16 ići u kanal.

Pomor ribe desio se u subotu, kada su u gornjem dijelu kanala mještani uočili ogromne količine uginule ribe i o tome obavijestile "Vijesti".

Kanalom je za vikend put mora oticala crvena rijeka za koju se pretpostavlja da je uzrok pomora i nesnošljivog smrada i da je rezultat ispuštanja fekalnih voda.

Ekološki inspektor Vesna Zarubica juče je boravila na Port Mileni ali nije odgovarala na pozive i sms poruke novinara.

Saopštenjem u vezi ekološkog incidenta juče se oglasila i Forca, koja će tražiti odgovornost zbog pomora. Partija koja učestvuje u lokalnoj vlasti tvrdi da je u tom slučaju zakazala Opština, JP Vodovod i kanalizacija, solana ili država.

"Tražićemo odgovornost krivaca, bez obzira ko su i iz kojih institucija", piše u saopštenju. Dodaje se da niko nema pravo da zatvori oči pred "akutnim problemom". Forca podsjeća da je kolektor za to područje stavljen u funkciju prije tri godine.

"Ko ima zakonske i moralne snage da zaustavi funkcionisanje podvodnih kolektora," pitaju se u Forci.

Mještani okolnih kuća tvrde da je uginula riba većim dijelom potonula a da je ona koja je završila na obalama u fazi raspada. Među njom su se mogli naći i levreci, odnosno brancini i do 2kg.

Bonus video: